Ana içeriğe atla

Jandarma’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması: Reform mu, zamanlama hatası mı?

Görünen o ki hükümetin “Jandarmayı sivilleştirme” kararı hem gerekçeleri hem de zamanlaması itibarıyle kamuoyunu tam da ikna edebilmiş değil.
Turkish gendarme soldiers prepare to change shifts with their colleagues standing in front of protesters waiting outside Silivri prison, some 70 km (43.5 miles) west of Istanbul, during the trial of a shadowy-right wing group in the heavily-guarded prison, October 23, 2008. The trial of Ergenekon, a shadowy right-wing group, resumed in Turkey on Thursday on charges of trying to topple Prime Minister Tayyip Erdogan's government.  REUTERS/Osman Orsal (TURKEY) - RTX9U0U
Oku 

Türkiye’nin 81 ilinin ve 957 ilçesinin tamamında bulabileceğiniz herhangi bir Jandarma birliğine gittiğinizde, sizi hemen girişte Atatürk’ün “Türk Jandarması bir kanun ordusudur” sözünün yazılı olduğu bir tabela karşılar. Gerçekten de,  175 yıllık tarihi geçmişi ve 1 Ekim itibarıyla 190.000’e yakın personel mevcudu ile Türkiye’nin yaklaşık %80’inden sorumlu olan Jandarma Genel Komutanlığı, Komando Tugayları, hava unsurları, özel harekat taburları, Ankara’daki Özel Operasyon Timleri ve Van’da konuşlu Türkiye’nin PKK ile mücadelesindeki en kritik birliği olan Asayiş Kolordu Komutanlığı’yla bir “askeri makineye” benzer.

Ancak Kasım ayı içinde Jandarma nizamiyelerinde Atatürk’ün sözünün yer aldığı bu tabelalar inebilir çünkü Başbakan Ahmet Davutoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı’nın Genel Kurmay Başkanlığı’ndan İçişleri Başkanlığı’na bağlanacağını açıkladı. Hükümete yakın çevrelerde en geç Kasım ayı içinde bu teklifin yasalaşacağı konuşuluyor.  

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.