Ana içeriğe atla

Suriye krizi İran-Türkiye ilişkilerini geriyor

Türkiye’nin Suriye’de istediği sonucu elde etmesi, İran’ın Şam’daki müttefikini kaybetmesi ve bölgesel nüfuzunun gerilemesi, Hizbullah’ın Lübnan’a sıkışması, Irak’ın da tehditle karşı karşıya kalması anlamına gelecek. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei (R) speaks with Turkish officials while meeting Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan in Tehran December 3, 2006. REUTERS/ISNA (IRAN) - RTR1K0EK
Oku 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Ekim’de Marmara Üniversitesi’nde yeni eğitim yılının açılışında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Kalkıp da bir dini lider (…) ‘İsrail zulmüne karşı ayakta dik duran tek kişi Esed'dir.’ diyor. Esed'in İsrail'e karşı bir tane kurşunu var mı? 250 bin insanı öldürüyor, siz hâlâ bunlara silah, para gönderiyorsunuz. Böyle bir dini önder olabilir mi?” Erdoğan’ın hedefindeki dini lider, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’di.

Erdoğan Marmara Üniversitesi’ndeki konuşmasıyla Suriye krizinin başlangıcından bu yana belki de ilk defa İran’ın Suriye politikasını doğrudan topa tutmuş oldu. Konuşmanın en tuhaf yönü, eleştirinin Hamaney’e yöneltilmesiydi. Bu da iki ülkenin bir zamanlar yaşadıkları yakın ilişkilerinin Suriye iç savaşının açığa vurduğu çıkar çatışmasıyla kökten değişmekte olduğunun açık bir işaretiydi. Erdoğan’ın manşetlere çıkması gereken bu sözleri, ne İran medyasında ne de Arap ve uluslararası medyada yeterince ilgi gördü.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.