Ana içeriğe atla

Avrupa’dan Yahudi karşıtlığının değil İsrail karşıtlığının sesi yükseliyor

Avrupa’da ve dünyada İsrail’e yönelik sert eleştiriler, Yahudi karşıtlığının mı yoksa İsrail karşıtlığının mı yükseldiğine işaret ediyor? İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Protesters chant during a pro-Gaza demonstration outside the Israeli embassy in London August 1, 2014. Israel launched its Gaza offensive on July 8 in response to a surge of rocket attacks by Gaza's dominant Hamas Islamists. Hamas said that Palestinians would continue confronting Israel until its blockade on Gaza was lifted. REUTERS/Neil Hall (BRITAIN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) - RTR40YDH

Uluslararası basını düzenli takip edenler, özellikle de İsrail ve dünyadaki Yahudilerle ilgili gelişmeleri izleyenler, geçtiğimiz ay Avrupa’da kasvetli bir tablonun belirdiği izlenimi edinmiş olabilirler. Kitlesel kaçışlarla ilgili haberlere, “pogrom” ve “Kristallnacht” (Kristal Gece) gibi kavramlara sıkça rastlanır oldu. Mevcut durum, Nazi Almanya’sı devriyle kıyaslandı. İsrail karşıtı hissiyat, Gazze Şeridi’ndeki Koruyucu Hat Harekâtı sırasında fazlasıyla yükseldi ve kıtada düzenlenen pek çok protestoda gözler önüne serildi. Ancak, bu hissiyatın dışında Yahudilere karşı yeni ve güçlü bir nefret dalgasıyla karşı karşıya olduğumuz iddiasını destekleyen herhangi bir kanıt var mı?

Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı Kantor Çağdaş Avrupa Yahudiliğini Araştırma Merkezi, belirli aralıklarla Avrupa’daki antisemitizm vakalarına ilişkin raporlar yayımlar. Merkez, Gazze savaşı sırasında internet sitesinde savaş karşıtı gösterilerin fotoğraflarını “Gazze protestolarından antisemittik görüntüler (Temmuz-Ağustos 2014)” başlığıyla yayımladı. Bir diğer sayfada ise “Antisemittik çizim ve karikatürler (Temmuz-Ağustos 2014)” bölümü vardı. Slaytlarda, Davud’un Yıldızı ile Gamalı Haçı birleştiren dövizlerin görüntüsü, antisemittik sloganlar, savaş ve işgal karşıtı göstericilere ait antisemittik nitelik taşımayan fotoğraf ve çizimler, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu Gazze’yi bombalarken resmeden karikatürler vardı. Pek çok gösterici Orta Doğu’nun geleneksel kefiyesini takmış, üzerinde Filistin bayrağının olduğu veya bayrağın renklerinden giysiler giymişti. Görüntülerin büyük bölümü, Arap dünyasındaki gazete ve internet sitelerinden alınmıştı.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.