Ana içeriğe atla

Not kavgası

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Türkiye’nin kredi görünümünü etkileyecek bir olumsuzluk beklenmiyor. Ancak önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimler Türkiye’de kredi notu dâhil birçok şeyi etkileme potansiyeli taşıyor.
A Moody's sign is displayed on 7 World Trade Center, the company's corporate headquarters in New York, February 6, 2013. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) - RTR3DFKX
Oku 

Türkiye ile kredi derecelendirme kuruluşları arasında çok uzun zamandan beri öğretmen-öğrenci ilişkisine benzer not çekişmesi yaşanıyor. Kredi notu yükseltildiğinde dahi, Hükümet üyeleri “Bizim yerimiz daha yukarısı” diye tepki gösteriyor. 

Özellikle Moody’s ile Türkiye arasında 22 yıldır büyük çekişme yaşanıyor. Türkiye’de Hükümet ve basın Moody’s’den söz ederken “sıfırcı hoca” lakabını kullanıyor. Son olarak geçen hafta Moody’s’in Türkiye görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirmesi küçük bir kıyametin kopmasına neden oldu. Bakanlar ve bürokratlar Moody’s’i eleştiri bombardımanına tuttu.
Peki, Türkiye kredi derecelendirme kuruluşları konusunda ve özellikle Moody’s’le ilgili olarak neden bu kadar hassas? Verilen notlara ve olumsuz değerlendirmelere neden sert tepki gösteriliyor?
Önce Türkiye’nin karnesindeki son duruma bakalım:

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.