Ana içeriğe atla

Ruhani Türkiye için de bir şans

Ruhani’nin Batı ile diyalog çabası Suriye nedeniyle gerilen Tahran-Ankara hattını da yumuşatabilir. Dış politikada artan yalnızlık, Ankara’yı bölgesel sorunların çözümünde daha fazla İran’la işbirliğine zorluyor.
(L-R) Turkey's main opposition Republican People's Party Leader Kemal Kilicdaroglu, Chief of Staff General Necdet Ozel, Prime Minister Tayyip Erdogan and Chairman of the Parliament Cemil Cicek pray as they attend an official farewell ceremony for fallen Turkish pilots, Captain Gokhan Ertan and Lieutenant Hasan Huseyin, at the 7th Jet Main Air Base in the eastern Turkish city of Malatya July 6, 2012. Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan and top military officials attend the funeral of the two pilots of the
Oku 

Birbirlerinin gücünü ve sabrını yeterince test ettikleri ortak tarihsel geçmişten gelen Türkiye ile İran, ikili ilişkilerin uçurumun kenarına sürüklendiğinde illaki tutunacak dallar bulmuştur. Tarihin derinliklerinde karşılığı olan güvensizliklerin güncel nedenlerle yeniden nüksettiği günlerden geçiyoruz. Malum aradaki kara kedi Suriye. Şimdi her iki ülke de artık birbirine tutunacakları noktalar arıyor. Hazreti (İmam) Hasan’ın barış yoluna atfen geliştirilen ‘kahramanca esneklik’ konseptinden hareketle İran diplomasisine itidal getirmeye çalışan yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin bu tarzı, Batı ile gerilimleri düşürmede olduğu kadar Türkiye ile yeni bir başlangıç için iyi bir fırsat. Açıklamalar bakılırsa her iki taraf da bu fırsatı değerlendirme iradesini gösteriyor. “ABD ve Avrupalı müttefikler İran’a yaklaşırsa Türkiye’nin bölgesel önemi azalır” retoriğini dillendirmek artık hem demode hem lüks.

Çiçek’in Şiraz turu

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.