דילוג לתוכן העיקרי

ההתנגשות הקטלנית של גרעון ומלחמה

כל גרעון וחוב שנוצרים בתקופה של צמיחה, כמו היום, עלולים להפוך למשקולת כבדה מנשוא בעת מלחמה. ההתייחסות הסתמית של נתניהו להערכה המדאיגה של צה"ל מונעת דיון פוליטי וציבורי במדיניות שהוא עיצב וניהל לגבי הגרעין האיראני.
RTS2X7FL.jpg
קראו 

שתי בשורות קשות נחתו השבוע על הציבור הישראלי. הראשונה יצאה מאנשי האוצר, שדיווחו בישיבת הממשלה השבועית [12 בינואר] על כישלון כלכלי מהדהד של הממשלה בניהול הקופה הציבורית. על פי התחזית שהכינו כלכלני האוצר, בשנת 2021 יגיע הגרעון ל-4.2% מהתמ"ג. כעבור יומיים [14 בינואר] פורסם כי אגף המודיעין של צה"ל דיווח באחרונה לדרג המדיני על מפלה אסטרטגית מוחצת. אמ"ן צופה כי עד סוף השנה [2020] תהיה בידי איראן כמות מספקת של אורניום מועשר שתאפשר ייצור פצצה גרעינית אחת. על פי אותה הערכה, תידרש לאיראן שנה נוספת לייצר ראש נפץ גרעיני.  

ראש הממשלה בנימין נתניהו מיהר להרגיע, באומרו כי "אני שב ואומר – ישראל לא תאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני", וניצל את ההזדמנות כדי לקרוא לכל מדינות המערב להרחיב את הסנקציות על איראן. יש להניח שנתניהו מעודכן בסירובן של מדינות אירופה, וכמובן רוסיה וסין, לענות אמן אחרי ידידו מהבית הלבן, בנוגע להגברת הלחץ הכלכלי על איראן. אז כיצד מתכוון המועמד לראשות הממשלה למנוע מאיראן להשלים עד תום השנה את תכנית הגרעין שלה? האין זו זכותם האלמנטרית של האזרחים והאזרחיות לדעת האם פניה של ישראל למלחמה כוללת – מלחמה שצפויה להפיל אלפי חללים בעורף המופקר של המדינה?

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.