דילוג לתוכן העיקרי

בניגוד למה שהוא חושב, נתניהו אינו תחליף למשרד החוץ

כפי שמשתקף מפעילותו, נתניהו רואה עצמו כמשרד חוץ מוטס שעושה את כל העבודה ואינו זקוק למאות אנשי המקצוע הכפופים לו. ישראל משלמת מחיר כבד על יוהרה זו – ביחסיה עם ידידות ותיקות, בהרס הדיפלומטיה הישראלית, ובמשבר עם יהדות ארה"ב
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu delivers a statement together with Chad's President Idriss Deby, during their meeting in N'Djamena, Chad January 20, 2019. Kobi Gideon/Government Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. - RC13B14BBC20
קראו 

ממשלת נתניהו החליטה ב-2016 לבטל את המנהג העולמי לקבוע בכל שנה את תקציב המדינה, והנהיגה תקציב דו-שנתי. ראש הממשלה נתלה בבחריין כמקום היחיד בעולם שבו קיים נוהל כזה. מבחינתו היה בכך די על מנת להימנע ממשא ומתן מייגע עם שותפיו הקואליציוניים על התקציב הבא, ומניסיונות האופוזיציה להשתמש  בתקציב כדי לגרום לחוליות חלשות בקואליציה לערער את הממשלה. הכלכלנים מתריעים על הקושי לתכנן לשנתיים מראש בשל שינויים מהירים המחייבים תשובות מידיות. היה זה בג"צ שהציל אותנו שוב, וגרם לביטול השיטה הדו-שנתית לעת עתה, אבל בינתיים היא בתוקף עד סוף שנה זו. על אחד מפירות הבאושים של התקציב הדו-שנתי למדנו לפני ימים אחדים, כאשר התברר כי משרד החוץ הוציא את כל תקציב הפעולות שלו ל-2018 ול-2019 בשנה הראשונה, ולשנה שהתחילה עכשיו לא נותרה לו פרוטה.

הדיפלומטים מתלוננים על כך שפעולות חיוניות של המשרד הוקפאו, כולל תקציב סיוע (הצנוע מדי) למדינות מתפתחות, פעולות הצלה בחו"ל, ואירועי יום העצמאות שבהם מזמין כל שגריר את נכבדי המדינה שבה הוא משרת ומציג את הישגיה של ישראל, כפי שעושות מדינות אחרות בעולם ביום חגן הלאומי. אבל אין אלה הפעולות היחידות המוקפאות. בימים רגילים, המשרד עוסק בהרבה מיזמים, כגון יצוא תרבות ישראלית והבאת עיתונאים ואורחים חשובים לישראל. ברגע זה הכל הוקפא.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.