דילוג לתוכן העיקרי

סיפורם של היהודים-הסובוטניקים שמבקשים לעלות לישראל

בני קהילת הסובוטניקים, המפוזרת בעיקר במזרח אירופה, מחכים כבר שנים ארוכות לאישור העלאתם ארצה. לדבריהם, אבותיהם התגיירו לפני כ-200 שנה והם יהודים לכל דבר. הרבנות הראשית בישראל סבורה שהשורשים היהודיים שלהם לא ברורים, ובכנסת יש מי שמנסה לסייע להם ומגדיר זאת "טרגדיה יהודית עצומה".
Subbotnik_kids.jpg
קראו 

תושבי העיירה הקטנה ויסוקי שבדרום רוסיה חווים בשבועות האחרונים טלטלה רגשית. אחרי למעלה מעשור נראה כי השער לישראל, אולי, ייפתח שוב. ב-17 במאי הייתה אמורה הכנסת לדון בגורלם של מרבית תושבי העיירה ה"סובוטניקים" ובני קהילתם ברחבי רוסיה, אוקראינה וארמניה, אולם ההצבעה נדחתה. לטענת בני הקהילה הם יהודים לכל דבר אחרי שאבותיהם התגיירו לפני למעלה מ-200 שנה. כעת הם ממתינים בקוצר רוח לאישור העלאתם ארצה. מקור בכנסת אמר לאל-מוניטור, כי בקרוב יתקיים דיון בעניינם בוועדת העלייה והקליטה של הכנסת במטרה לקדם את עלייתם לישראל. נכון ל-5 ביוני, הכנסת עדיין לא קבעה מועד חדש לדיון.

סיפורם של הסובוטניקים מתחיל בסוף המאה ה-18 בדרום רוסיה, כאשר קבוצת איכרים עזבו את הכנסייה והחלו לשמור את השבת היהודית. מקור השם "סובוטניק" הוא ככל הנראה במילה הרוסית "סוּבּוֹתה" (שבת), עקב היותם במקור חלק משומרי השבת הנוצרים. מתוך אותה קבוצה צמחו כמה קבוצות, שחלקן אימצו את היהדות באופן מלא, ולפי המסורת שבידיהם אבותיהם התגיירו. בתחילת המאה ה-19, הצאר אלכסנדר הראשון גרש אותם מבתיהם ופיזר אותם ברחבי הממלכה, כעונש על כך שאימצו את דרכי היהדות. ועל כן, ישנן כיום קהילות של סובוטניקים בקווקז, באוקראינה, בדרום רוסיה ובסיביר.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.