דילוג לתוכן העיקרי

אחרי שינוי האמנה, האם ישראל צריכה לדבר עם חמאס?

בחודש הבא אמור חמאס להציג טיוטה של אמנה חדשה, שתאופיין בריכוך עמדותיו והכרה בגבולות 1967. מומחים בישראל חלוקים אם בעקבות השינוי יש להקל את היחס כלפי הארגון ולפתוח עמו בדיאלוג
Yahya Sinwar (L) the new leader of Hamas in the Gaza Strip and senior political leaders of the Islamist movement Khalil al-Haya (C) Ismail Haniyeh (R) attend the opening of a new mosque in Rafah town in the southern Gaza Strip on February 24, 2017. / AFP / SAID KHATIB        (Photo credit should read SAID KHATIB/AFP/Getty Images)
קראו 

בשבועות הקרובים אמור חמאס להציג טיוטה של אמנה חדשה, שתאופיין בריכוך עמדותיו של הארגון ביחס לסכסוך עם ישראל. גורמים בחמאס שדיווחו על כך, אמרו לעיתון הערבי א-שרק אל אווסט היוצא לאור בלונדון, כי השינויים הבולטים בנוסח החדש כוללים הכרה בגבולות 1967 והחלפת המונח "יהודים", המוצגים כאויבים, במונח "כובשים". טיוטת המסמך תכלול כנראה גם הודעה על ניתוק הקשר של חמאס עם ארגון "האחים המוסלמים". מצע חמאס המקורי מדגיש את הזיקה ההדוקה בין החמאס לאחים המוסלמים, הידועים בהתנגדותם לכל תהליך מדיני עם ישראל. עם זאת, הנוסח החדש, כמו האמנה המקורית, לא יכלול הכרה במדינת ישראל וישלול ויתור על זכות השיבה.

האם השינוי הצפוי באמנת חמאס, בעיקר ההכרה בגבולות 67׳, צריך להביא לשינוי במדיניותה של ישראל כלפי הארגון? תלוי את מי שואלים. ראש המוסד לשעבר, אפרים הלוי, שתומך בהידברות עם החמאס אמר במאי שעבר כי הנהגת חמאס יודעת שלארגון אין שום סיכוי להשמיד את ישראל. לדבריו, אין לחשוש מהשפעתה של טהרן על הארגון, מאחר שהוא התנתק מאיראן ושואף ליצור מגע עם ישראל. בספטמבר 2016 ניבא הלוי שממילא, כאשר רובם המכריע של הפלסטינים יבינו שאבד הסיכוי להשיג מדינה משלהם, ושכל המשא ומתן של ישראל עם הרשות הוא בלוף, תישאר רק דרך אחת - דרכו של חמאס.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.