דילוג לתוכן העיקרי

לא על אובמה לבדו תקום פלסטין

תמיכה של נשיא ארה״ב היא תנאי הכרחי להכרה בינלאומית במדינה פלסטינית, אולם התנאי הזה לא מספיק כדי לתרגם את ההחלטה לפתרון שיקדם את השלום במזרח התיכון.
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu delivers remarks at the Hudson Institute's Herman Kahn Award Ceremony at the Plaza Hotel in Manhattan, New York, U.S., September 22, 2016. REUTERS/Andrew Kelly - RTSP1VO
קראו 

נראה שראש הממשלה בנימין נתניהו למד דבר, אולי שניים, מהניסיון ההיסטרי שלו לגייס את הקונגרס האמריקאי נגד הסכם הגרעין עם איראן, מאחורי גבו של הנשיא אובמה. את קרב הבלימה לסיכול הכרה של מועצת הביטחון במדינה פלסטינית, בתקופת המעבר בין הבחירות לנשיאות ארה״ב לכניסת הנשיא החדש לבית הלבן, מנהל נתניהו בקור רוח. ראש הממשלה התעלם מהתחזית של שגריר ארה"ב בישראל דן שפירו (22 בספטמבר), שלפיה ממשל אובמה עשוי לקדם "יוזמה באו"ם או בפורום בינלאומי אחר, שיכולה לתרום משהו למאמץ שימשיך בממשל הבא".

יש להניח שנתניהו שם לב כי הדיפלומט הבכיר, שמלווה מקרוב את הדיונים המתנהלים בנושא הזה בצמרת הממשל, הבטיח רק כי אובמה יתנגד בתוקף למהלך חד-צדדי נגד ישראל ולנסיון לדה-לגיטימציה שלה. אין בכך כדי להבטיח וטו אמריקאי על הצעת החלטה אירופית, רוסית, סינית או ערבית להכיר במדינה פלסטינית, שתחייה בשלום ובביטחון לצדה של מדינת ישראל. אולם כשהתבקש להגיב על דברי השגריר, בראיונות שהעניק בסוף השבוע לרשתות הטלוויזיה, נתניהו שמר על שלוותו. "עד היום הוא (אובמה) לא עשה את זה", השיב, "אני מצפה ומקווה שארה"ב תתמיד במדיניות העקבית הזאת". נתניהו גם לא עשה עניין גדול מהודעת הקוורטט למזרח התיכון (23 בספטמבר), שהציגה את ההתנחלויות כסכנה גדולה לפתרון שתי המדינות וכמכשול לשלום.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.