דילוג לתוכן העיקרי

ההתאבדות בחסידות גור: סיכוי לשינוי או סתם מציצנות?

ספרה של אסתי וינשטיין חושף מערכת יחסים מינית מעוותת, אלימה וחסרת גבולות של בני זוג בחסידות גור האדוקה והנוקשה. האם הוצאתו לאור בהוצאה גדולה תוביל לדיון ציבורי בחייהם הבלתי אפשריים של חסידי גור, או שמא היא רק תשרת את המציצנות החילונית למה שמתרחש בחדר המיטות החרדי?
Ultra-Orthodox Jews dance outside a synagogue during a wedding in Jerusalem February 27, 2007. The Gur Hasidism dynasty celebrated their Rabbi's grandson's wedding on February 27.  REUTERS/Yonathan Weitzman  (JERUSALEM) - RTR1MW8Q
קראו 

צריך להודות על האמת: הקריאה בספרה של אסתי וינשטיין, חסידת גור לשעבר, שהתאבדה אחרי שנות ניתוק ארוכות מבנותיה החרדיות [יוני 2016], היא מתישה ולעתים משעממת. מבחינה ספרותית גרידא, כיצירת פרוזה, ״עושה כרצונו״ הוא טקסט בוסרי. אלמלא הסיפור הסנסציוני-טראגי שמאחוריו, כנראה שלא היו לו קוראים רבים. הטרגדיה יוצאת הדופן הזו היא גם הסיבה לכך שאחרי שבועות ארוכים בהם הטקסט הזה התרוצץ ברשת הישראלית זמין לכל, החליטו בהוצאת הספרים הגדולה והנחשבת כנרת-זמורה-ביתן, להוציא אותו לאור, במחלקת העיון, תחת עריכתו של שמואל רוזנר.

סיפור חייה והתאבדותה של וינשטיין הסעירו עד מאוד את הישראלים. וינשטיין עזבה לפני כשמונה שנים את חסידות גור, שתקנותיה האדוקות והמחמירות מזכירות לציבור הישראלי החילוני כת קיצונית במיוחד, תוך ניתוק הקשר עם שש משבע בנותיה, שנותרו בחסידות. בתה השביעית, תמי מונטג, עזבה גם היא את החסידות והיא זו שהביאה את הטקסט של אמה המנוחה להוצאה לאור. הניתוק מבנותיה, שכפו בכירי החסידות, הוא שהוביל להתאבדותה – כך טוענים מקורביה של וינשטיין; בחסידות טוענים מנגד שנעשה להם עוול נורא בתקשורת, וכי וינשטיין נטשה את בנותיה והביאה במו ידיה למצבה.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.