דילוג לתוכן העיקרי

חוק הדחת חברי כנסת - עוד צעד להדחת הדמוקרטיה

נתניהו משתמש בוויכוח הציבורי על יוזמות חקיקה שנויות במחלוקת שלו לצורך הסחת דעת מהביקורת הבינלאומית הגוברת על ההתנחלויות ומפסק הדין על ההתעמרות בעובדים בביתו.
RTX276C1.jpg
קראו 

"קולות רבים בישראל היום מבינים את מהות הדמוקרטיה באופן צר ומינימליסטי. עבורם, דמוקרטיה אינה אלא שלטון הרוב". דברי הביקורת הנוקבים הללו יצאו השבוע (15 בפברואר) מפיו של נשיא המדינה ראובן ריבלין. הקול המרכזי שאליו כיוון האזרח מספר אחד את חציו הוא קולו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. ריבלין אמר את הדברים בעקבות הצעת חוק חדשה שנתניהו מקדם בימים אלה, המאפשרת לכנסת לראשונה להדיח אחד מחבריה ומכונה בתקשורת הישראלית "חוק ההשעיה" (במקום השם המדויק יותר: "חוק ההדחה"). הנשיא ציין כי החוק "הוא דוגמה להבנה בעייתית של הדמוקרטיה הפרלמנטרית", והוסיף שהבנה כזו של דמוקרטיה איננה רק צרה ומצירה, אלא היא גם מסוכנת למיעוט, לאופוזיציה ולפרט, "ובסופו של דבר מסוכנת למדינה".

תגובתו של נתניהו לא איחרה לבוא. למחרת היום הדף ראש הממשלה את הביקורת נגד היוזמה, שנולדה לאחר חשיפת פגישתם של חברי סיעת בל"ד עם משפחות המחבלים ממזרח ירושלים בתחילת פברואר, ואשר נועדה לטענתו לאפשר לכנסת להשעות ח"כים שתומכים בטרור. "הכנסת יכולה וצריכה לפעול נגד חברי כנסת התומכים בטרור ובתנועות שקוראות באופן מפורש להשמיד את ישראל", אמר נתניהו. הוא טען כי "דמוקרטיה חייבת להגן על עצמה. אי אפשר לנצל אותה כדי לנסות להביא לנפילתה".

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.