דילוג לתוכן העיקרי

בנט והרצוג: מאבק עז בין שני זנים של ציונות

על לבם של הבוחרים בישראל מתמודדות כעת שתי גרסאות של הציונות – האחת ישנה ומוכרת, חילונית ופרגמטית, אותה מוביל יצחק הרצוג; השנייה חדשה ומתריסה, דתית ואידיאולוגית על גבול המשיחיות הקיצונית, שמנהיג נפתלי בנט.
Israel's national flag flutters in the settlement of Ramat Shlomo November 4, 2014. An Israeli government committee on Monday advanced plans for 500 settler homes in East Jerusalem, an official said, in the face of disapproval from the United States at construction on occupied Palestinian land. The Interior Ministry panel's preliminary approval of the new homes for Ramat Shlomo, a neighbourhood built on West Bank territory captured in the 1967 war and annexed to Jerusalem in a move not recognised abroad, wa
קראו 

השבוע, בתזמון מושלם, נערכו הבחירות המקדימות בשתי מפלגות ישראליות ותיקות: מפלגת העבודה בחרה את נציגיה לכנסת ביום שלישי [13 בינואר]; הבית היהודי, שנבנתה על הריסות המפד"ל ההיסטורית, קיימה פריימריז למחרת, ביום רביעי [14 בינואר]. הטיימינג הזה היה מקרי, אבל הוא מסמל את המאבק העז הניטש כעת בישראל בין שני זנים שונים בתכלית של ציונות: הציונות הישנה והמוכרת, אותה מייצגת מפלגת העבודה, מול הציונות החדשה, שבוראת את עצמה מול עינינו בדמותם של אנשי הבית היהודי. זו חילונית ופרגמטית, זו דתית על גבול המשיחיות – מתמודדות כעת שתי הגרסאות הללו של הציונות על לבם של הבוחרים הישראלים. מעבר לפוליטיקה, זהו גם אירוע היסטורי, חברתי ומדיני מרתק.

האבולוציה של הציונות מבעבעת מתחת לפני השטח מאז 1967, עת כבשה ישראל את הגדה המערבית, רמת הגולן וסיני, והפכה בן לילה ממדינה זעירה, צרה, מוקפת אויבים עדיפים שזוממים להשליך את אזרחיה לים, לאימפריה אזורית בוטחת. שורש הרע (או תחילת הגאולה, לדעתם של הציונים החדשים) היה הסכמתה של ממשלת ישראל (בגיבויו של שמעון פרס) לתחילת מפעל ההתנחלויות בשטחים (העלייה על הקרקע בסבסטיה שבשומרון, 1975).

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.