דילוג לתוכן העיקרי

חלוצים או פולשים? המאבק על פיסת אדמה בתל אביב

ב-1948 נשלחו כמה מאות משפחות יהודיות ליישב פיסת אדמה בצפונה של תל אביב. כיום ערכו של השטח עומד על מיליארדי שקלים, והמאבק עליו מדגיש את אחד השינויים הבולטים שעברו על החברה הישראלית.
An African migrant walks on the pavement as buildings are seen in the background, in south Tel Aviv July 17, 2013. Israel's supreme court on Monday struck down a year-old law that meant African migrants could be held in detention for up to three years without charge. Picture taken July 17, 2013. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: POLITICS SOCIETY IMMIGRATION) - RTX13NKU
קראו 

איתרע מזלן של כמה משפחות בתל אביב על שנקלעו לדרמה אנושית שהתערבבו בה מלחמה אחת, עסקי נדל"ן אדירים ואינטרסים כלכליים בהיקף מיליארדי דולרים. במידה מסוימת התמזל מזלן של אותן משפחות על שמצאו עצמן מתגוררות על אחת הקרקעות היקרות בישראל, אם לא היקרה שבהן. אם לא תחול התפתחות מפתיעה, הן צפויות להגיע להסדר פינוי ולעבור למקום אחר - או להיות מסולקות בכוח, וללא הסדר.

הפרשה התחילה עם לידתה של המדינה. בשוך הקרבות שליוו את הקמתה של ישראל ב-1948 נשלחו כמה מאות משפחות יהודיות ליישב פיסת אדמה בצפונה של תל אביב, שהתרוקנה אחרי שתושביה הערביים ברחו או סולקו ממנה. היא נקראה גבעת עמל אחרי ששמה שונה מהשם הערבי המקורי, ג'מוסין. הדיירים, שהופנו לשם מדרום תל אביב הענייה, הקימו צריפים, מתחו אוהלים והחלו את חייהם החדשים. אלא שתל אביב הלכה ושינתה את פניה ללא הכר. היא התפתחה לאחד המטרופולין המודרניים והיקרים ביותר בעולם. בשנים האחרונות נבנו עשרות גורדי שחקים מרהיבים, רובם בצפונה של העיר. הם משכו ישראלים ויהודים עשירים מאוד שיכלו להרשות לעצמם לרכוש דירות במיליוני דולרים.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.