דילוג לתוכן העיקרי

הדילמה של מערכת הביטחון: איך להילחם בחמאס?

נדמה שצה"ל למד מניסיון העבר, והפעם לא הפציץ תחנות כוח, לא פגע בתשתיות אזרחיות ואפילו לא פתח בסדרת חיסולים. דווקא חיפושים מבית לבית ומעצרים של פעילי חמאס הם שמאפשרים שיתוף פעולה ביטחוני עם הרשות הפלסטינית ויכולים להביא לאיתור החטופים.
A Palestinian man stands outside his house as an Israeli soldier takes part in an operation to locate three Israeli teens in the West Bank City of Hebron June 19, 2014. Israeli forces traded gunfire with Palestinians on Thursday, the military said, in the fiercest street battles in the occupied West Bank since a search began for three Israeli teenagers missing for a week. REUTERS/Mussa Qawasma (WEST BANK - Tags: POLITICS MILITARY) - RTR3UOFG
קראו 

עד מועד כתיבת שורות אלה [19 ביוני], עצר צה"ל במסגרת מבצע "שובו אחים"  כ-280 פלסטינים, 51 מהם פעילי חמאס ממשוחררי עסקת שליט. החיפושים אחר החטופים אייל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל נמשכים בכול רחבי הגדה. הדילמה הגדולה של מערכת הביטחון היא איך להילחם בהצלחה בפעילי חמאס ומנהיגיה, ולא לגלות בעוד כמה חודשים או שנים כי המהלכים המבצעיים נגד התנועה לא החלישו אותה אלא דווקא חיזקו את שורותיה.

שאלת השאלות שליוותה את ישראל כל השנים במלחמתה בחמאס הייתה מהו "הנשק" המרתיע והיעיל ביותר נגד התנועה. באופן פרדוקסאלי, במקרים מסוימים פעילות מבצעית צבאית שהייתה אמורה להפחיד את ראשי התנועה ופעיליה, התגלתה כעבור זמן לא רב דווקא כמהלך שהעלה את תמיכת הציבור הפלסטיני בה. כך היה במהלך האינתיפאדה השנייה, כשחמאס נתפסה על ידי הציבור הפלסטיני כקורבן, ומנהיגיה הצליחו לתרגם את התחושות הללו להצבעה בקלפי במסגרת הבחירות לרשות הפלסטינית [ינואר 2006].

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.