דילוג לתוכן העיקרי

חוק שוויון בנטל: פוטנציאל לשינוי חברתי

גיוס החרדים לצה"ל בדיוק כמו אחיהם החילונים היה מביא למלחמת אזרחים נוסח אוקראינה. החוק החדש הוא מידתי והדרגתי, שוויון בנטל הוא לא יביא, אבל יסייע לחרדים לעבור את המכשולים בינם לבין העולם המודרני. זה לא רע בשביל התחלה.
Ultra-Orthodox Jewish protesters, some standing on a bridge, take part a demonstration in Jerusalem February 6, 2014. Hundreds of ultra-Orthodox Jews in Israel blocked highways and clashed with police on Thursday in protest at a government decision to cut funds to seminary students who avoid military service. REUTERS/Baz Ratner (JERUSALEM - Tags: POLITICS RELIGION CIVIL UNREST) - RTX18AZA
קראו 

כשהוקמה מדינת היהודים בשנת 1948, התחייב המייסד וראש הממשלה הראשון דוד בן-גוריון לאפשר ל-400 אברכים, תלמידי ישיבה שהיו בגיל גיוס (21-18), להמשיך ללמוד תורה ללא הפרעה. לא לגייס אותם לצה"ל כפי שגויס כל צעיר ישראלי, ולא לחייב אותם בחובות הרגילים שהוטלו על אזרחי המדינה הצעירה, שנלחמה על עצם קיומה מהרגע בו נולדה.

לבן-גוריון היו אז צרות רבות אחרות, כולל חמש מדינות ערב שהסתערו על המדינה על מנת לכלותה. התחייבותו ההיסטורית ההיא לא נתפסה כבעיה אמיתית. איש לא שיער שכעבור דור או שניים, מספר לומדי התורה יכפיל, ישלש, ירבע את עצמו, וימשיך לטוס למעלה בקצב של סדרה הנדסית. היום, מונה כל מחזור גיוס של צעירים חרדים כ-15 אלף אברכים. השירות הצבאי בצה"ל נמשך שלוש שנים (לגברים), ומהנתון הזה עולה שבכל רגע נתון אמורים לשרת בצה"ל בסביבות 45 אלף חרדים. במציאות, משרתים בסביבות 1,500 עד 2,000 בכמה מסלולים מרתקים שנבנו במיוחד עבורם, בחיל האוויר ובחיל המודיעין.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.