דילוג לתוכן העיקרי

דמוקרטיה- עניין מורכב במזרח התיכון

ראש ממשלת טורקיה תוקף את שלטון הקצינים במצרים, אבל לבו איננו כה רחב כשה מגיע לחירויות במדינה שלו.
Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan delivers a speech at Cairo University after his meeting with the Egyptian President Mohamed Mursi during the first day of his two-day trip to Egypt, November 17, 2012. Erdogan, an outspoken of critic of Israel, praised Egypt's Islamist president Mursi on Saturday for recalling his ambassador from Tel Aviv in response to Israeli attacks on Gaza. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR3AJ7X
קראו 

ראש ממשלת טורקיה רג'פ טייפ ארדואן היה הראשון שהתייצב בגלוי נגד תפיסת השלטון על ידי הצבא במצרים והדחת הנשיא הנבחר מוחמד מורסי בראשית יולי. על רקע התגובות הרפות והמגומגמות בעולם לצעדים אלה בלטה טורקיה כמבקרת הקולנית והבוטה ביותר של המהלך. היא לא היססה לכנות אותו בשמו - הפיכה צבאית – ותקפה בבוטות גם את אלה שנראו כמשלימים עמו. לאחר שהצבא המצרי נקט יד קשה נגד מתנגדיו ארדואן אף הטיל אחריות על המחרישים, במיוחד על ארצות הברית והאיחוד האירופי. "איזו זכות יש לכם לדבר עכשיו על דמוקרטיה, על ערכים אוניברסליים, על זכויות אדם ועל חרות?" שאל, כשהוא כורך יחד את ההססנות הזו עם היחס למעשיו של בשאר אסד בסוריה ועם ההתעלמות מסבלם של הפלסטינים. אם המערב לא יפעל נוכח האירועים במצרים, המשיך וקבע, יוטל ספק בערכי הדמוקרטיה בכל העולם.

זו לא הפעם הראשונה שארדואן מייחס למערב תפיסה דמוקרטית שגויה. את הגישה המעמידה את הדמוקרטיה השקרית "שלהם" אל מול זו האמיתית "שלנו" הציג עוד כשממשלתו ספגה גינויים בשל הכוח המוגזם שהפעילה משטרת טורקיה כנגד המפגינים בפארק גזי בכיכר טקסים באיסטנבול בחודש יוני. "האיחוד האירופי לא מכבד את הדמוקרטיה", קבע אז. מי הם שיטיפו לנו מוסר? שאל. המפגינים, טען, הם שפעלו נגד הדמוקרטיה. אנחנו נבחרנו על ידי הרוב שלוש פעמים רצופות! הזכיר.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.