דילוג לתוכן העיקרי

כשנאצר הגיע לכיכר תחריר

אנשי הצבא שהדיחו את מוחמד מורסי הלכו בדרך שסללו הקצינים שביצעו את ההפיכה במצרים ב-1952. דבריו של גמאל עבד אל נאצר רלוונטים היום בדיוק כמו שהיו אז.
Nasser.jpg
קראו 

המאמצים הכבירים שההנהגה החדשה של מצרים, הצבאית והפוליטית, משקיעה במאבק על האופן שבו תוגדר הדחתו של מוחמד מורסי - הפיכה צבאית או מהפכה עממית - החזירה אותי לספרו של גמאל עבד אל נאצר מ-1955, "הפילוסופיה של המהפכה". בדרך שסללה שדרת הקצינים החופשיים שתיכננו וביצעו את ההפיכה ב-1952, הלכה מצרים יותר מיובל שנים. פה ושם נסלל נתיב נוסף או מעקף כדי להתמודד עם השינויים שהזמן הביא עמו, אבל התשתית הרעיונית נותרה ללא שינוי: הצבא מעל הכל.

קציני הצבא שנשארו בתפקידים בכירים בשלטון המצרי לאחר הפלתו של חוסני מובארק, הם הכוח המשמעותי ביותר כיום במצרים. בכל מדינה מודרנית הצבא הוא זרוע הנתונה למרותה של ההנהגה האזרחית של המדינה, אך לפי שיטת הממשל שיצרו עבד אל נאצר ונשיאי מצרים שבאו אחריו מאותה שדרה צבאית, סאדאת ומובארק, הקצינים הם הכוח העליון בארץ הנילוס. להם נתונה הסמכות העליונה להחליט מה טוב ומה רע, ומה הדרך הנכונה לעתידה הצבאי והפוליטי של מצרים.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.