דילוג לתוכן העיקרי

היוזמה הערבית מול הרוויזיוניזם הישראלי

עקיבא אלדר מנתח את החסמים ההסטוריים שמונעים מישראל להתייחס ברצינות ליוזמה הערבית לגבי חילופי שטחים.
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu gestures as he speaks during a Likud party meeting at the Knesset, the Israeli parliament, in Jerusalem April 22, 2013. REUTERS/Baz Ratner (JERUSALEM - Tags: POLITICS) - RTXYVXD
קראו 

הודעתו השבוע (30 באפריל) של ראש ממשלת קטאר חאמד בן ג'אבר א-ת'אני, על-פיה מדינות ערב מסכימות עקרונית לחילופי שטחים בין ישראל לפלסטין על בסיס קווי 67', לא עוררה התרגשות מיוחדת בצמרת הפוליטית בישראל. זו תגובה טבעית, מבחינת תפיסת עולמם של המנהיגים המאיישים אותה. הרי אי אפשר להחליף חלק מהשטחים שאותם הם מכנים מתוך תחושת בעלות "יהודה ושומרון" – למרות העובדה ששאר העולם מגדירם כ"כבושים" - בשטחים אחרים בריבונות ישראלית. אין כאן תנאי פתיחה. כל ילד מבין שכדי להחליף בולים עם חברו, על שניהם להסכים לפחות על כך שכל אחד מהם הוא בעל הבית של האוסף שלו. מבחינת ישראל, רוב הבולים של הצד השני שייכים לה גם הם.

בטור הקודם שפרסמתי כאן, ציינתי שראש הממשלה נתניהו מסרב בתוקף להכיר בקווי ה-4 ביוני 67' כבסיס לדיון, ומהם לצאת למשא ומתן על חילופי שטחים הדדיים. זוהי עמדה עקרונית ששורשיה נעוצים עמוק בהשקפת העולם הרוויזיוניסטית עליה גדל והתחנך.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.