דילוג לתוכן העיקרי

משעל צריך לומר תודה לישראל

ח'אלד משעל, שנבחר לראש הלשכה המדינית של חמאס, כבר היה "סוס מת" מבחינה פוליטית, אבל אז הגיע מבצע עמוד ענן וסלל בפניו את הדרך שעשויה להיגמר על כסא יו"ר הרשות הפלסטינית, כותב שלומי אלדר.
Hamas chief Khaled Meshaal (L) waves to people as he sits in a jeep beside senior Hamas leader Ismail Haniyeh in Rafah before leaving Gaza Strip December 10, 2012. Hamas leader Meshaal ended his first visit to the Gaza Strip on Monday with a pledge his Islamist movement would strive to heal political rifts with Palestinian rivals who hold sway in the occupied West Bank. REUTERS/Ahmed Jadallah (GAZA - Tags: POLITICS) - RTR3BFC0
קראו 

ושוב ישראל הייתה זו שקבעה מי ינהיג את תנועת חמאס. ביום שני השבוע בקהיר נבחר ח'אלד משעל, פה אחד, לראש הלשכה המדינית של התנועה; למנהיגה והקובע הראשי של מדיניותה בפועל. רק לפני כשנה הכריז משעל בעת כינוס חברי הלשכה המדינית בחרטום כי לא יתמודד יותר על התפקיד, ולמעשה הודיע על פרישתו. 'עייפתי', הוא אמר, 'אך אמשיך להיות חייל נאמן בצבא המילואים של חמאס'. למשעל, אכן, היו סיבות רבות באותו זמן להודיע על פרישה. אף אחת מהן אינה קשורה לתשישות. סביר יותר כי לנוכח ההתנגדות מצד מנהיגי התנועה בעזה לקו המדיני שקידם, הוא חשש מהפסד בהתמודדות.

ד"ר מחמוד א- זהאר, ובמידה רבה גם איסמעיל הנייה,  התנגדו לקו הפשרני שנקט, שבא לידי ביטוי בהכרזתו בשיחות הפיוס עם אבו מאזן בקהיר, כי חמאס יעבור מ"מאבק מזויין"  ל"התנגדות עממית", בסגנון האביב הערבי. משעל העריך, ובצדק, כי מאבק מזויין, פיגועים וירי רקטות קסאם או גראד לעבר ישראל לא יביאו לשינוי במעמדו של החמאס. הוא הבין שישראל היא עובדה קיימת ושצריך ללמוד לחיות עימה. הבעיה שלו הייתה שתפיסה זו הייתה בלתי לגיטימית, כמעט מוקצה, בין חבריו להנהגה. במילים אחרות, משעל היה כמעט "סוס מת" מבחינה פוליטית.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.