דילוג לתוכן העיקרי

המושלים בכיפה

דו"ח הרפז שפורסם בשבוע שעבר חשף תמונה עגומה של הנורמות והערכים בצמרת צה"ל ושל היחסים הבעייתיים ששררו בין המערכת הצבאית למדינית. עקיבא אלדר מתייחס לתופעה אחרת, חמורה לא פחות, שנדחקה לשולי ההתייחסות התקשורתית למסמך: הפוליטיזציה המואצת של הצבא.
Israel's army chief Lieutenant-General Gabi Ashkenazi (front) sits before testifying at a state-appointed inquiry into the Israeli naval raid on a Gaza aid flotilla, in Jerusalem, August 11, 2010. Ashkenazi acknowledged on Wednesday that his troops were not ready for the violent resistance encountered when they boarded the Gaza-bound aid ship and ended up killing nine pro-Palestinian activists. REUTERS/Gali Tibbon/Pool (JERUSALEM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY)
קראו 

בשבוע שעבר סערה מדינת ישראל בעקבות פרסום דו"ח הרפז. מבקר המדינה חשף אחד לאחד את השלדים שהוסתרו בארון של ההנהגה הביטחונית-מדינית בישראל - והיו הרבה כאלה. רבות דובר, שודר ונכתב בשלוש השנים האחרונות, מאז התגלה המסמך המזוייף המכונה "מסמך הרפז", על היבטיה המרכזיים של הפרשה: היחסים הבעייתיים בין הדרג הצבאי לדרג המדיני, היחסים הבעייתיים לא פחות בין דמויות בצמרת השלטון לעיתונאי החצר שלהן. על רמת הנורמות והערכים הנמוכה של כמה מראשי הצבא. התקשורת התמקדה במזימה שנרקמה בלשכת הרמטכ"ל להכפיש את שמו של שר הביטחון ברק ועוזריו, אך התעלמה מהממצא החשוב ביותר שעולה מהדו"ח, המצביע על חדירת הפוליטיקה לשורת הפיקוד הקדמית ביותר של צה"ל.

אל"מ ארז וינר, עוזר הרמטכ"ל דאז גבי אשכנזי, הוא הדמות שסופגת את הביקורת החריפה ביותר בדו"ח. המבקר מציין בחומרה כיצד שיתף פעולה עם סא"ל (מיל') בועז הרפז באיסוף מידע מכפיש על שר הביטחון ברק, זאת, על רקע ה"דם הרע" שזרם בין שתי הלשכות. לדעת המבקר, התנהגותו של וינר הייתה פסולה, לא עלתה בקנה אחד עם רוח צה"ל, ולא הלמה את היותו קצין בכיר.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.