رفتن به محتوای اصلی

نگاه دولت ترامپ به عمان در حل و فصل مشکلات خاورمیانه

مقام‌های آمریکایی به‌رغم نگرانی از روابط عمان با ایران، از این کشور برای حل بحران قطر کمک می‌گیرند.
Oman's Foreign Minister Yusuf bin Alawi waves as he arrives to attend a meeting of Foreign Ministers of the Gulf Cooperation Council (GCC) member states, in Riyadh, Saudi Arabia March 30, 2017. REUTERS/Faisal Al Nasser - RTX33EVF
خواندن در 

۱۸ جولای - سه روز پیش رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، در واشینگتن میزبان همتای عمانی خود یوسف بن علوی بود - سلطان قابوس آخرین رهبر در میان کشورهای شورای همکاری خلیج بود که مستقیماً با پرزیدنت دونالد ترامپ گفت‌وگو کرد. تنها اندکی قبل، واشینگتن علی‌رغم تأیید رعایت برجام از سوی ایران، گفت که این کشور «روح» برجام را نقض کرده و تحریمهای جدیدی را علیه اشخاص و شرکت‌های ایرانی وضع کرد. یک هفته پیش، علوی تلفنی با تیلرسون دربارهٔ قطر و یمن گفت‌وگو کرده بود و برای رایزنی پیرامون بحران قطر، به تهران سفر کرده بود.

پوشیده نیست که دولت ترامپ در بسیاری از مسائل منطقه‌ای با مسقط هم‌راستا نیست. عمان در مذاکرات اتمی میان دولت اوباما و ایران نقشی مهم داشت و این مذاکرات به برجام منتهی شد؛ توافقی که ترامپ آن‌را «بدترین توافق ممکن» خوانده و وعده داده بود تا آن‌را پاره کند. در ماه آوریل، تمامی اعضای شورای همکاری خلیج به غیر از عمان، تصمیم ترامپ را برای شلیک ده‌ها موشک به یک پایگاه نظامی رژیم سوریه در نزدیکی حمص، ستودند. در جبههٔ یمن، کارزار نظامی به رهبری سعودی‌ها و امارات متحده عربی که مورد حمایت ترامپ قرار گرفت، بدون حضور عمان انجام شد. همچنین، درخواست ترامپ از متحدینش در جهان اسلام برای کمک به واشینگتن در جهت مقابله با ایران، نتوانست جلوی ادامهٔ روابط دفاعی نزدیک تهران و مسقط را به عنوان همسایه و شریک در تنگهٔ هرمز، بگیرد.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.