رفتن به محتوای اصلی

پل‌های تاریخی اصفهان در خطرند

پل‌های تاریخی اصفهان با پیشبرد طرح‌های توسعه توسط دولت٬ در خطر قرار گرفته‌اند.
(FILES) Iranian women look at the "Si-o-Se Pol" bridge (33 arches bridge) on Zayandeh Rud river in Isfahan 13 July 2002. A young French tourist has been shot dead by a known criminal in the Iranian city of Isfahan, one of the country's main tourist draws, the Fars news agency reported 10 December 2007. AFP PHOTO/Behrouz MEHRI (Photo credit should read BEHROUZ MEHRI/AFP/Getty Images)

روزگاری پایتخت ایران قدیم بوده‌است. امروزه٬ کلانشهری در مرکز ایران است که هنوز محل بعضی از زیباترین آثار معماری جهان است. گنبدهای کاشی اصفهان٬ مناره‌های بلند٬ کاخ‌های باشکوه و مساجد به این شهر لقب "نصف جهان" را داده‌اند. این حداقل چیزی است که ایرانی‌ها می‌گویند هر چند خارجی‌ها معمولا در ابراز احساسات ستایشگرشان٬ تردید نمی‌کنند. یکی از جلوه‌های شهر که چشم هر بازدیدکننده‌ای را به خود خیره می‌کند پل‌های افسانه‌ای شهر است. این سازه‌ها روی زاینده رود که از میان اصفهان می‌گذرد ساخته شده‌اند. پل شهرستان٬ قدیمی‌ترین پل روی زاینده رود است. ساخت این پل به زمان ساسانیان برمی‌گردد و در دوره‌های آل بویه و سلجوقیان بازسازی شده‌است. این بنای تاریخی که در قسمت شرقی شهر و در محله قدیمی جی قرار دارد٬  روزگاری نقش اتصال دهنده روستای شهرستان در شمال رود به منطقه کشاورزی جنوب رودخانه را بازی می‌کرد. این پل امروز ورودی محل برگزاری نمایشگاه‌های اصفهان است و هر روز تعداد زیادی عابر پیاده بی اعتنا به تاریخ زیر پایشان٬ از آن رد می‌شوند.

کمی که به سمت غرب برویم به پل خواجو می‌رسیم که توسط پادشاه صفوی٬ شاه عباس دوم حوالی سال ۱۶۵۰ میلادی ساخته شده است. این پل از ۱۴ طاق تشکیل شده و طول آن ۱۳۳ متر و عرض آن ۱۲ متر است. این پل را زیباترین پل در تمام اصفهان نامیده‌اند. طبقه بالایی پل از راهروهایی با سقف طاقی در هر دو طرف تشکیل شده‌است که عابران پیاده از آن عبور می‌کردند. میان این دو راهرو٬ مسیر اصلی قرار دارد که برای تردد با اسب و درشکه مورد استفاده قرار می‌گرفته‌است. وسط پل٬ بنایی ایوان مانند وجود دارد که با کاشی و آثار هنری تزیین شده‌است. این همان مکانی است که شاه در آن می‌نشسته و از منظره رودخانه لذت می‌برده‌است. طبقه پایینی که در آن فضاهای اتاق مانند در کنار هم در یک ردیف وجود دارند٬ برای فرمانداران محلی بوده‌است. هنگام برگزاری جشن‌ها و مراسم می‌نشستند و مسابقات را تماشا می‌کردند. در قسمت غربی پل٬ راه پله‌ای وجود دارد که برای برنامه‌های جمعی و گردهمایی‌ها استفاده می‌شده‌است. پل خاجو هنوز٬ ۳۵۰ سال پس از ساخته‌ شدنش٬ محل برگزاری رویدادهای مختلف است. مردم از همه جای اصفهان برای دورهم بودن٬ آواز خواندن و صحبت کردن اینجا جمع می‌شوند. مینا٬ پزشکی ۳۶ ساله که در اصفهان زندگی می‌کند به المانیتور می‌گوید: "فکر می‌کنم این یکی از زیباترین پل‌های اصفهان است. در شب٬ زمانیکه چراغ ها روشن است و انعکاس نورشان روی رودخانه دیده می‌شود حتی زیباتر هم هست. البته اگر رودخانه آب داشته باشد."

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.