Ana içeriğe atla

Rusya Doğu Akdeniz’deki güvenlik mimarisini nasıl etkileyebilir?

Doğu Akdeniz’deki petrol ve gaz projelerinde yer almayı başaran Rusya, şimdi bu avantajını kullanarak bölgede kalıcı güvenliğin sağlanmasına da katkı yapabilir. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Russian President Vladimir Putin (R) and Cypriot President Nicos Anastasiades attend a signing ceremony following their talks at the Kremlin in Moscow, Russia October 24, 2017. REUTERS/Sergei Chirikov/Pool - UP1EDAO1A9A8U
Oku 

Rusya 2015’de başlattığı Suriye müdahalesiyle Doğu Akdeniz’deki varlığını güçlendirdi. Moskova bu arada savaşın tarumar ettiği Suriye ve Irak’ta devlet kurumlarının korunmasını, ayağa kaldırılmasını savundu. Moskova ayrıca bölgede yeni kriz yönetim mekanizmalarının kurulmasında etkili oldu. Bunlardan biri Suriye krizinin çözümüne yönelik Astana görüşmeleri formatı, bir diğeri de Irak, İran, Suriye ve Rusya’nın temsil edildiği Bağdat Ortak Koordinasyon ve Enformasyon Merkezi idi. Bu girişimlere, Rusya’nın adım adım bölgedeki petrol ve gaz projelerine katılması gibi faaliyetler eşlik etti. 

2010’lu yılların başlarından itibaren Doğu Akdeniz ülkelerinin karasularında önemli gaz rezervleri bulundu. Bunların arasında Mısır açıklarındaki Zohr sahası, İsrail açıklarındaki Tamar ve Leviathan sahaları ve Kıbrıs açıklarındaki Afrodit sahası yer alıyor. Doğu Akdeniz havzasındaki doğalgaz rezervlerinin büyüklüğü en az 3.8 trilyon metreküp olarak tahmin ediliyor. Avrupa’nın başlıca gaz tedarikçisi olan Rusya’nın buradaki projelerle ilgilenmemesi düşünülemezdi. Rus şirketleri piyasa araştırmasına 2015 öncesinde başlamıştı ancak Rusya’nın Hmeymim Hava Üssü’ne konuşlanarak bölgedeki askeri varlığını artırması, bu ilgiyi daha da kamçıladı.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.