Ana içeriğe atla

Suriye’deki Kürt kuruluşları niçin kapatıldı?

Kuzey Suriye’deki demokratik özerk yönetimin lisansları olmadığı gerekçesiyle onlarca kuruluşu kapatması siyasi bir karar olarak değerlendiriliyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Kurdish_Closed.jpg

ERBİL, Irak Kürdistanı — Suriye’nin kuzeydoğusundaki demokratik özerk yönetim, 14-15 Mart tarihlerine bir karar alarak yönetim çatısı altında yer almayan tüm siyasi partiler, örgütler ve sivil toplum kuruluşlarına 24 saat içinde lisans alma zorunluluğu getirdi. Yönetim lisans almayan kuruluşların merkezlerinin kapatılacağını ve faaliyetlerine son verileceğini de bildirdi. Suriye’nin kuzeydoğusu ile Afrin, Kobani ve Cezire’deki Kürt bölgelerini kontrol eden yönetim, kararını 13 Mart’ta duyurdu.

Onlarca kuruluşu etkileyen karar, Cezire Yasama Meclisi’nin siyasi partiler kanunu kapsamında 15 Nisan 2014’te onadığı 7 numaralı kararname uyarınca alındı. Kararın Cezire yönetimi tarafından onandığını belirten Cezire Yasama Meclisi Başkanı Abdülkerim Serokhan Al-Monitor’a şu bilgileri verdi: “Bu, toplumsal ve siyasi hayatı düzenlemek amacıyla alınmış bir karardır. Meşruiyetini de tüm toplumsal bileşenlerin, Kürtlerin, Arapların ve Süryanilerin kurduğu yasama meclisinden almaktadır. (...) Yasama Meclisi’nin çıkardığı kanunlar herkes için bağlayıcıdır. Bu meclis, 19 Temmuz 2012’deki devrimin bir sonucudur ve bu devrim de askeri gücüyle birlikte halkın iradesini temsil eden Suriye devriminin bir uzantısıdır.”

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.