Ana içeriğe atla

Halep: Vurulmuş tarih

Nice imparatorlukların gelip geçtiği tarihi Halep’in üzerinden sanki Moğollar bir kez daha geçmiş gibi.
TOPSHOT - A general view shows Syrian pro-government forces walking in the ancient Umayyad mosque in the old city of Aleppo on December 13, 2016, after they captured the area.
After weeks of heavy fighting, regime forces were poised to take full control of Aleppo, dealing the biggest blow to Syria's rebellion in more than five years of civil war.

 / AFP / George OURFALIAN        (Photo credit should read GEORGE OURFALIAN/AFP/Getty Images)

Halep’te ilk gittiğimiz Meridyen Otel’de hükümetin Halep’te toplanması nedeniyle yer yoktu. Otel müdürü, bir iyilik yapıp bize Riga Otel’i ayarladı. Kentin en iyi otellerinden biri. Eski Halep sınırındaki otel uzun süre çatışmalar nedeniyle işletilemedi. Otele vardığımızda Rus kontrolü ile karşılaştık. Hemen içeri alınmadık. Otel görevlilerine haber verildi. Kimsiniz, nereden geldiniz, neden geldiniz? Küçük bir alarm durumu. Otel Rus askerlerine tahsis edilmiş. Haliyle misafir beklenmiyor. Otel müdürü Meridyen Otel’in müdürünü aradı. Güvenlik birimlerine haber verildi. Belgelerimiz kontrol edildi. Epeyce teyitleşmeden sonra oda verildi. Su, elektrik, ısıtma, kahvaltı, çay-kahve servisi yok. Ama fiyat, bütün bu yoklardan bir cent bile etkilenmiyor: 110 dolar.

Askerlerin şüpheli bakışları geçmedi. Türkçe konuşmamızı duyan bir asker gelip “Türk müsünüz?” diye sordu. Dağıstanlı bir Azeri imiş. Yanındaki asker de Çeçen çıktı. Böylece Halep’te polis vazifesi için gönderilen askerlerin Çeçenya’dan geldiğini anladık. Hepsi Çeçen lider Ramazan Kadirov’un adamları. Toplam 250 asker. Çoğunluğu Çeçen. Kimi Vedenolu, kimi Argunlu, kimi Groznili. Kafkasya ile bağlarım onlarla muhabbet etmemi kolaylaştırdı. Biri yanıma gelip 1993’te Abhaz-Gürcü savaşında çekilmiş bir video gösterdi. “Demek Şamil Basayev’in askeriydin” dedim, kafasını sallayıp onayladı. Ardından sus işareti yaptı! 1992-1993’te Basayev, Rusya’nın göz yummasıyla Kafkasya’dan gönüllüleri toplayıp Abhazya’da savaşa katılmıştı. Basayev daha sonra Çeçenya bağımsızlık savaşında öncü liderlerden biri oldu, Ruslarla savaştı. İkinci Çeçen-Rus savaşında Basayev’in adamları bölündü: Bir kısmı Kadirov’un askeri oldu. Direnişe devam edenler ise Kafkasya Emirliği’ni kurdu. Bu iki yapı birbirine azılı düşman haline geldi. Kafkasya Emirliği’nden bazıları Suriye’de Nusra Cephesi ve İslam Devleti’ne (İD) katıldı. Şimdi Basayev’in eski adamları eski yoldaşlarının karşısında, Suriye’nin yanında. Askerlerle aynı oteli paylaşmak iyi bir fikir değil. O yüzden ertesi gün ilk iş oteli değiştirmekti.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.