Musul’un ardından Amerikan seçimlerinden hemen önce hızlandırılmış bir plan ile Rakka’yı İslam Devleti’nden (İD) kurtarmak için Fırat’ın Gazabı adıyla bir operasyon başlatıldı. ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun desteğinde, operasyonu Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) başlatması Ankara’da kaşların çatılmasına yol açtı.
Musul operasyonundan dışlanan Türkiye’nin Rakka’da ABD ile ortaklık kuracağına dair ümitvar mesajlar verilmişti. Bunun tek şartı Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) omurgasını teşkil ettiği SDG’nin dışarıda tutulmasıydı. Ancak aşiretler ve sözde ‘ılımlı’ muhalif güçlerin katılımıyla Arap yoğunluklu bir ordu teşekkül etmek planında ilerleme sağlayamayan ABD mecburen Kürtleri ön safa aldı.
Kürtler Rakka operasyonunda hangi koşullarda yer alıyor, nasıl bir operasyon planlaması yapıldı ve Rakka’ya kim hükmedecek? Al-Monitor bu soruları YPG Genel Komutanı Sipan Hemo’ya sordu.
Hemo şu bilgileri verdi: “Rakka operasyonunda Kürtler koalisyonla birlikte hareket ediyor. Operasyonun hazırlıkları iki aydır yapılıyordu. Operasyona SDG içindeki bütün bileşenler katılıyor. Bu ortaklığın çatısı altında YPG/YPJ’nin yanı sıra Liva Sukur Er Rakka, Liva Et Tahrir, Liva Şuheda Er Rakka, Tugaya Şuheda Hammam El Türkmen, Liva Ahrar Er Rakka, Suvvar Tel Ebyad ve Süryani Askeri Meclisi yer alıyor. İlk aşamada Rakka kuzey, doğu ve batıdan kuşatılacak. Kuşatma harekâtının çok uzun sürmesi beklenmiyor. İlk etapta Fırat nehrine ulaşıldığında kentin merkezine yönelik ikinci bir planlama yapılacak. Operasyonun 73 gün sürdüğü Menbic’teki tecrübeden hareketle Rakka merkezinin kurtarılması zaman alacak. Rakka’nın kurtarılması ve yönetilmesi konusunda plan, Menbic’tekinden farklı olmayacak. Hatta Rakka’da yerel güçlerin ağırlığı çok daha fazla olacak. Arap ağırlıklı bölgelerin kurtarılmasına yardım ettikten sonra sorumluluğu yerel meclise bırakıp çekilme yönündeki politika değişmeyecek. Rakka Askeri Meclisi tamamen Rakkalılardan oluşuyor. Kürtlerin Rakka’da kalmak gibi bir hedefi ya da perspektifi yok. Yani Kamışlı, Kobani ya da Hasekeliler gelip Rakka’yı yönetmeyecek. Bir proje olarak üzerinde çalışılan Rojava Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’na Rakka’nın da katılması gibi bir hedef ya da buna yönelik bir perspektif de yok. Rakkalılar da kendileri kendi kararlarını verecek.”
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.