Ana içeriğe atla

Suriye krizi: Türkiye Suudileri bırakıp İran’a mı yanaşıyor?

İran ve Türkiye arasındaki üst düzey görüşme trafiği iki bölgesel gücün Suriye konusunda anlaşmaya doğru gittiğinin işareti olabilir. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (R) and Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif shake hands following a joint press conference at the Foreign Ministry in Ankara on August 12, 2016.  / AFP / ADEM ALTAN        (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)
Oku 

TAHRAN, İran — İran ve Türkiye arasında son yıllarda yaşanan gerilimler ikili sorunlardan ziyade bölgesel anlaşmazlıklardan kaynaklanıyor. İki komşu ülkenin son 20 yıldaki ilişkileri incelendiğinde bölgesel konulardaki zıt yaklaşımların aslında tek çatışma kaynağı olduğu görülüyor. Suriye krizinin beşinci yılını aştığı bugünlerde ise İran ve Türkiye’nin Suriye’deki anlaşmazlıklarının azalmaya başladığının işaretleri görülüyor.

Türkiye’nin ana taleplerinden biri Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gitmesiydi ancak Esad devrilmedi ve Suriye krizi devam etti. Türkiye Esad’ın görevde kalmasını üstü kapalı olarak kabul etti. Bunun faturası ilk başta ağır oldu ama Ankara yavaş yavaş yeni gerçeklere intibak etmeye çalışıyor. Türk dış politikasında görülen değişim süreci temmuzdaki başarısız darbe girişiminden sonra hızlandı. Darbe girişiminden kısa süre önce Türkiye düşürdüğü Rus uçağı nedeniyle Rusya’dan resmen özür dilemiş ve kendi eliyle yarattığı bu krizi sona erdirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan darbe girişiminden sonra ilk dış ziyaretini ağustos ayında Rusya’ya yaptı. St. Petersburg’da bir araya gelen Erdoğan ve mevkidaşı Vladimir Putin ikili ve bölgesel konuları ele aldılar. Rusya’nın Suriye’deki net duruşu dikkate alındığında Türkiye’nin Suriye stratejisinde değişikliğe gideceği konusu o günden bu yana konuşuluyor.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.