Ana içeriğe atla

Olağanüstü hal, Kürt ayrılıkçılığını kışkırtıyor

15 Temmuz darbe girişimine karşı ilan edildiği söylenen olağanüstü hal kapsamında Kürt çoğunluklu güneydoğudaki okul ve belediyelerde uygulanan kitlesel tasfiyeler Kürt sorununu daha da içinden çıkılmaz hale getirecek
A riot police officer stands guard in front of Sur municipality office, following the removal of the local mayor from office after he was deemed to support Kurdish militants, in Diyarbakir, Turkey, September 11, 2016. REUTERS/Sertac Kayar - RTSN757
Oku 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden beş gün sonra Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu’nu peş peşe toplayarak tüm ülkede olağanüstü hal ilan edilmesini sağlamıştı. Amacı, kendisi tarafından “darbeci terör örgütünün bertaraf edilmesi” olarak açıklanan olağanüstü hal (OHAL), iktidara temel hak ve özgürlükleri sınırlama ve ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle yönetme yetkisi veriyordu.

OHAL’in, ilanından bu yana geçen yaklaşık iki aylık sürenin sonunda, başlangıçta açıklanan “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbecilerinin tasfiyesi” amacının hayli dışına çıkan uygulamalarıyla, ülkenin kadim Kürt sorununu daha da karmaşıklaştırmaya başladığı görülüyor. Bu bakımdan, 8 ve 11 Eylül tarihlerinde OHAL kapsamında alınan iki kararın, Türkiye’deki Kürt sorunu kaynaklı çatışmayı ağırlaştıracağı öngörülebilir.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.