Ana içeriğe atla

Iraklılar daha İD’den temizlenmeden Musul için kavgaya başladı

Ninova’nın başkenti Musul’u İslam Devleti’nden temizleme çabaları hız kazanırken vilayetin bölünmesine dair öneriler tartışma yarattı. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.

Military vehicles of the Kurdish Peshmerga forces are seen on the southeast of Mosul , Iraq, August 14, 2016. REUTERS/Azad Lashkari - RTX2KRSN
Kürt peşmerge güçlerine ait askeri araçlar Musul’un güneydoğusunda ilerlerken, Irak, 14 Ağustos 2016 — REUTERS/Azad Lashkari

BAĞDAT — Pek çok gözlemci, Irak’taki güçlerin Ninova vilayetini ve başkenti olan Musul’u İslam Devleti’nin (İD) elinden kurtarmasının ardından bölgedeki ihtilaflı topraklar üzerinde azınlıkları tehdit edecek yeni bir çatışmanın patlak vermesinden endişeli.

Bölgede pek çok farklı etnik kimlik ve mezhepten insan yaşıyor. Bunlara Araplar, Kürtler, Sünniler, Şiiler, Sabianlar, Yezidiler, Şabaklar ve Hristiyanlar da dâhil.

2014 haziranından bu yana İD’in kontrolünde olan Musul’u kurtarmaya yönelik çabalar hız kazanırken Ninova vilayetinin bölünmesine ilişkin tartışmalı iddialar gündeme geliyor. Ninova’nın eski valisi Esil El Nuceyfi 9 Eylül’de Türk Anadolu Ajansı’na şu açıklamayı yaptı: “Ninova’yı yerel nüfusa göre altı ya da sekiz bölgeye bölmeye yönelik bir proje gündemde.”

Nuri El Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı ise Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesud Barzani’yi Ninova’nın bazı bölgelerini etkinliği altına almaya çalışmakla suçluyor.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish