Ana içeriğe atla

Türkiye 14 yıl sonra yine OHAL'de

Hükümet günlük hayatın OHAL’den etkilenmeyeceğini söylüyor ama Güneydoğu’da 15 yıl süren olağanüstü halden geriye boşaltılmış köyler, yerinden edilmiş milyonlar, hala çözülememiş faili meçhul cinayetler kaldı.
People hang a Turkish national flag on a building on Taksim square in Istanbul, Turkey, July 20, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTSITN7
Oku 

DİYARBAKIR — 1987 yılının sonbahar aylarıydı. Diyarbakır’ın Şehitlik semtinde bir bina açılış için süslenmiş, önünde aralarında benim de bulunduğum Anadolu Lisesi’nin öğrencileri sıralanmış açılışı bekliyorlar. Biraz sonra siyah bir makam arabası göründü. Binanın önünde durdu, içinden dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren çıktı. Aklımız henüz olup bitene ermese de önemli bir şey olduğunu tahmin ediyoruz. Açılış faslı bittikten sonra dağılıyoruz. O gün bir binanın açılışıyla birlikte, ülkenin karanlık bir döneminin başlangıcına da tanıklık ettik. Dönemin adı olağanüstü hal

Türkiye 1984 yılında PKK’nın silahlı mücadeleye başlamasının ardından olağanüstü hal rejimiyle tanıştı. 1982 Anayasası’na göre, silahlı şiddet ve kamu düzeni gibi olaylarda olağanüstü hal uygulaması getirilebiliyordu. 27 Ekim 1983 tarihinde Olağanüstü Hal kanunu çıkarıldı. Kanun hükmünde kararnameyle Olağanüstü Hal Bölge Valiliği kuruldu. 1978'de bölgede uygulanmaya başlanan sıkıyönetim 19 Temmuz 1987’de yerini fiili olağanüstü hale bıraktı. Adına kısaca OHAL dendi.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.