Rusya ve ABD Suriye’de gerçek bir ateşkesin koşullarını görüşmeye devam ederken Moskova, Kürtlerin Cenevre barış görüşmelerine katılması için ısrar ediyor. Ilımlı Suriye muhalefeti ve Washington buna genel olarak destek verse de Ankara anlaşılabilir gerekçelerle karşı çıkıyor.
Ancak Rusya Kürtler konusunda göründüğünden daha incelikli bir pozisyona sahip. Rus karar vericilerin önünde Kürtlerle ilişkilerde ikilem yaratan iki ayrı bakış açısı var.
Bazı Rus analistler ve diplomatlar, Kürt nüfusunun büyüklüğü ve Kürtlerin Suriye ve Irak’ta ortaya koyduğu askeri güç nedeniyle bölgede bir noktada bir tür Kürt devletinin olacağına inanıyor. Orta Doğu’nun muazzam bir dönüşüm geçirdiğine dikkat çeken bu kesim, Kürtlerin İslam Devleti (İD) gibi radikal gruplara karşı kritik mücadelelerde kilit rol oynadığını ve kazandıkları zaferleri devlet iddialarını meşrulaştırmak için kullanabileceğini düşünüyor. Başka bir deyişle bu kesim Kürtlerin tarihi fırsat olarak görebileceği bir duruma Moskova’nın hazırlıklı olması gerektiğini söylüyor.
Örneğin Rusya Devlet Başkanlığı Etnik Gruplar Arası İlişkiler Komisyonu’nun bir üyesi Al-Monitor’a Kürtler için “Eninde sonunda şu ya da bu şekilde bir devlete kavuşacaklar.” diyor.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.