Ana içeriğe atla

Türkiye Avrupa’nın sınır bekçisi olmaya hazır mı?

Muhalefet mülteci anlaşmasının Avrupa’nın elini rahatlatmak amacıyla yapıldığını ve Türkiye için tehdit teşkil ettiğini söylüyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Refugees and migrants board Turkish Coast Guard Search and Rescue ship Umut-703 after a failed attempt of crossing to the Greek island of Chios off the shores of Izmir, Turkey, February 28,  2016. Picture taken February 28, 2016. REUTERS/Umit Bektas - RTS8JJY

Avrupa’ya kontrolsüz mülteci akımını durdurmak için Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 18 Mart’ta yapılan anlaşma Ankara’daki hükümet çevrelerinde büyük bir memnuniyet yarattı. Başbakan Ahmet Davutoğlu anlaşmayı “tarihi” diye niteledi. Ne var ki, Türkiye’deki herkes Hükümetin söylediği gibi Ankara’nın bu pazarlıktan kazanan olarak çıktığına kani değil. Ayrıca pek çok kişi mültecilerle ilgili olmayan kazançlar için bu çaresiz insanların kaderinin koz olarak kullanılmasının ahlaken ne kadar doğru olduğunu sorguluyor.

Anlaşma 4 Nisan’dan itibaren AB topraklarına Türkiye üzerinden kanunsuz yollarla geçen ya da 20 Mart tarihinden sonra geçmiş olan tüm mültecilerin geri gönderilmesini öngörüyor. Avrupa da bunun karşılığında geri gönderdiği her mülteci için yasal yollarla bir mülteci kabul edecek.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.