Ana içeriğe atla

Katar ve Suudi Arabistan Suriye’de yalnız kalabilir

Türkiye’de sandıktan çıkan sonuç mevcut Suriye politikasını da korumasız bıraktı. AKP’nin hem kendi içinden gelen eleştiriler hem olası koalisyon ortaklarının tutumu nedeniyle Suud-Katar-Türkiye ortaklığının sürdürülmesi mümkün gözükmüyor.

Jund al-Aqsa fighters part of a coalition of rebel groups called Jaish al Fateh (Conquest Army), drive in a tank on a highway which connects Damascus to Aleppo, near Psoncol town after saying they had taken control of it, in the Idlib countryside, Syria June 6, 2015. REUTERS/Mohamad Bayoush - RTX1FDZA

Türkiye’nin hem ülke içinde hem uluslararası alanda çok tartışılan Suriye politikasının geleceği AKP’nin meclis çoğunluğunu yitirmesiyle belirsizleşti. En yüksek oyu almasına rağmen tek başına hükümet kuramayan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) herhangi bir koalisyonda olası bütün ortaklarının Suriye krizine yaklaşımı taban tabana zıt.

Cumhuriyetçi Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) şimdiye kadar AKP yönetiminin Suriye’deki krizde taraf olmasına, rejimle çatışan grupların silahlandırılmasına, sınırlarını yabancı savaşçılara açmasına şiddetle karşı çıkıp hükümeti İslam Devleti (İD) ve Nusra Cephesi gibi örgütlerin palazlanmasından sorumlu tuttu. Üç partinin de önerisi çatışmaların durdurulması ve krize barışçıl çözüm bulunması.

AKP içinde de partinin başarısızlığının önemli nedenlerinden birinin de Suriye politikası olduğuna düşünenler az değil. AKP’nin militan tabanı internet ortamında “Seçimde kim kaybetti? Kudüs, Suriye, Mısır, Somali kaybetti” diye feveran etse de partinin kurucu kadroları arasında hem Suriye sınırındaki illerde oyların erozyona uğradığına hem Rojava özellikle Kobani ile ilgili verilen yanlış tepkilere bağlı olarak Kürtlerin kaybedildiğini düşünenler Suriye krizinin çözümünde yeni bir rotanın gerektiğini düşünüyor.

AKP, Suriye sınırındaki Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak’ta milletvekili sayısını 30’dan 20’ye düşürdü. Kürt bölgelerinde ise 5 ilde tamamen silindi.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish