Ana içeriğe atla

İD’e karşı savaşta Türkiye’nin açmazları

ABD’nin çekirdek koalisyonda saydığı Türkiye İD’e karşı Kürtler, Şiiler ve Şam yönetiminin elinin güçlenmesini istemiyor. Türkiye, İD’le savaşın arka cephesine dönüşmekten de korkuyor.
U.S. President Barack Obama speaks as he hosts a bilateral meeting with Turkey's President Tayyip Erdogan during the NATO Summit at the Celtic Manor Resort in Newport, Wales September 5, 2014.      REUTERS/Larry Downing   (UNITED KINGDOM - Tags: POLITICS) - RTR453HP
Oku 

ABD’nin Irak ve Suriye’de kendine hâkimiyet alanı yaratan İslam Devleti’ne (İD), eski adıyla Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadele için 10 ülkeden oluşan bir ‘çekirdek koalisyon’ oluşturulduğunu duyurmasının ardından gözler Türkiye’ye çevrildi. Türkiye, Reuters’in sıraladığı 10 ülke arasında gerçekten yer alacak mı, alacaksa nasıl bir rol ile alacak? 5 Eylül’de Galler’de NATO zirvesi sırasında ABD, Britanya, Fransa, Almanya, İtalya, Danimarka, Polonya, Kanada, Avustralya ve Türkiye’nin katıldığı toplantının ardından ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel "Buradaki çekirdek grup, ileride daha geniş ve kapsamlı bir grubun oluşturulmasını sağlayacak" dedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise “Kendi askerlerimizi göndermeden onlara toprak kazanmalarını engelleyecek şekilde saldırmalı, Irak güvenlik güçleri ve bölgede onlara karşı koymaya hazır olan diğerlerini desteklemeliyiz. Burada herkes için bir kırmızı çizgi sanırım kara harekatı düzenlenmemesi” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından CNN Türk’ün aktardığı kulis bilgilerine göre Türkiye, çekirdek koalisyonda yer alma önerisine soğuk bakıyor. Cumhuriyet gazetesi ise Türkiye’nin çekinceleri olduğunu ve Obama-Erdoğan görüşmesinde ‘bu desteğin perde arkasında kalması’ konusunda mutabakat sağlandığını yazdı. Türkiye’nin çekinceleri şöyle sıralandı:

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.