Ana içeriğe atla

Suudi-Katar kavgasında Rusya niçin tarafsız kalıyor?

Rusya’nın Katar krizinde arabulucu olma önerisi, iki tarafla da ilişkileri zedelemeden avantajlı bir konum elde etmeye dönük stratejik bir harekettir. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Qatar's foreign minister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani shakes hands with Russia's foreign minister Sergey Lavrov after a joint news conference in Doha, Qatar August 30, 2017. REUTERS/Naseem Zeitoon - RC1DD95787D0

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ağustos sonunda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’a yaptığı üç günlük ziyaret, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri arasında süren kavgada Rusya’nın tarafsız kalmak istediğini açıkça ortaya koydu. Bakan kavganın karşıt taraflarını ziyaret etmekle kalmadı Kuveyt’e de giderek bu ülkenin arabuluculuk çabalarına destek ifade etti.

Katar’la Suudi Arabistan arasındaki son gerilim Rusya için tatsız bir sürpriz oldu. Doğal olarak Moskova KİK’teki siyasi sürtüşmenin farkındaydı ancak Arap monarşilerinin bu denli derin bir krize sürüklenmesini muhtemelen beklemiyordu. Kremlin bu koşullarda en makul tercihi yaptı: Tarafsız kaldı ve arabulucu olmayı önerdi. Taraflardan birini seçmek diğer tarafla ilişkileri zedelerdi. Oysa Moskova tüm KİK üyeleriyle iyi geçinmek istiyor.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.