Ana içeriğe atla

Bölgesel dengeler İran ve Türkiye’yi yeniden bir araya getiriyor

Ortak tehdit ve amaçlar son yıllarda ciddi anlaşmazlıklar yaşayan İran ve Türkiye’yi yeniden bir araya gelmeye itiyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Turkish President Tayyip Erdogan (L) welcomes his Iranian counterpart Hassan Rouhani during the Organisation of Islamic Cooperation (OIC) Istanbul Summit in Istanbul, Turkey April 14, 2016. REUTERS/Berk Ozkan/Pool      TPX IMAGES OF THE DAY      - RTX29X07
Oku 

TAHRAN, İran — Osmanlı ve Pers imparatorluklarının mirasçıları olan Türkiye ve İran’ın Orta Doğu’daki rekabeti çok eskilere dayanıyor. Bu rekabet son dönemlerde yatışmış olsa da iki ülke Arap Baharı ile birlikte karşıt ittifaklarda yer aldı ve yeniden bölgesel güç ve nüfuz mücadelesine girişti.

Ancak görünen o ki 1823 ve 1847 Erzurum Antlaşmaları günümüzde de Türkiye ve İran’ı etkiliyor. Dolayısıyla gerginliklere, dökülen kana ve “vekil” çatışmalarına rağmen Ankara ve Tahran hep esnek kaldılar ve uzlaşmanın yollarını aradılar. İkili siyasi ilişkilerde belli bir yakınlık hep korundu. İran’a göre Suriye ve Irak savaşlarında sona yaklaşıldığı şu günlerde Irak Kürdistan Bölgesi’nde ortak bir tehdit baş gösteriyor ve iki ülkeyi anlaşmazlıklarını bir kenara koyup ulusal güvenliklerine zarar verebilecek bir domino etkisini, yani Kürtlerin bağımsızlık hayalini engellemek için ortak hareket etmeye zorluyor.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.