Ana içeriğe atla

Katar sermayesi Türkiye’ye ne katar?

Türkiye, özellikle son 4 yıldır dünyanın kişi başına geliri en yüksek ülkesi Katar ile hem ekonomik hem askeri ilişkiler geliştiriyor. Türkiye, Katar’dan ne kadar sermaye kullanabiliyor? Katar’ın imkânlarına ne kadar uzanabiliyor? Askeri anlaşmalar, ekonomik işbirliğini de geliştirecek mi?
Qatari Crown Prince Sheikh Tamim bin Hamad bin Khalifa al-Thani (2ndL) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L), walk past a guard of honor during an official welcoming ceremony prior to their meeting at the presidential palace in Ankara, Turkey, on December 19, 2014. AFP PHOTO / ADEM ALTAN        (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Merkezi bütçeye ve Merkez Bankası’na paralel işlevler üstlendiği eleştirilerine muhatap olan Türkiye Varlık Fonu’nun, küresel varlık fonları ağı olan Uluslararası Varlık Fonları Forumu (IFSWF) üyeliğine kabul edildiği, 23 Mayıs’ta açıklandı. IFSWF, dünyada 30'dan fazla ülkeden üyesi ile birlikte 3 trilyon ABD doların üzerinde varlığın yönetimini temsil ediyor.

Yaklaşık 40 milyar ABD doları tutarında varlığı yöneten TVF, 32. üye ve varlığı itibariyle dikkate değer değil henüz. Ama oluşum halinde ve başka ülkelerle kurduğu yavru fonlarla bunu büyütmeye çalışıyor. Rusya ile kurulan ilk yavru fonu, Katar ile kurulması protokole bağlanan ikincisi izliyor. Türkiye’nin çay endüstrisinin baş aktörü Çaykur’un Katarlılara satıldığı ile ilgili haberler de bununla bağlantılı aslında. Türkiye-Katar Fonu, TVF’nin portföyündeki Çaykur’un hisselerini alarak yol alacak ve devamı gelecek.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.