Ana içeriğe atla

Türkiye’de bunlar da oluyor

Türkiye’nin en küçük ve en yoksul illerinden biri olan Bayburt’a 45 kilometre mesafede kurulan Baksı Müzesi büyük bir sanat-kültür merkezi haline geldi.
Baksi_museum.jpg
Oku 

Son yıllarda daha çok terör eylemleri, patlayan canlı bombalar, darbe girişimleri, muhalefet liderlerine suikast saldırısı ile anılır hale gelen Türkiye’de güzel şeyler de olmuyor değil. Bunlardan biri tam da ‘çılgın proje’ demeyi hak ediyor. Eserin sahibi sanatçı olunca bu çılgınlık bir anıtsal eser olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin önemli sanatçılarından Hüsamettin Koçan’dan ve doğduğu köye kurduğu müzeden söz ediyoruz. İstanbul’dan 1400, Ankara’dan 900 kilometre uzakta bozkırın ortasında, dağların tepesinde bir estetik abidesi olarak karşımıza çıkan Baksı Müzesi, üstelik Koçan’ın adını değil doğduğu toprakların, köyünün eski adını taşıyor.

‘Baksı’ Koçan için sadece doğduğu köyü ifade etmiyor. Kazak ve Kırgız dilinde baksı, şaman anlamında kullanılıyor. Şaman iyileştirici, şair, toplanma yeri anlamına geliyor. Koçan ise sanatında Şamanizm’in tüm etkilerini yansıtan bir usta.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.