Ana içeriğe atla

Erdoğan’ın bir ‘İslam devleti’ hedefi var mı?

Erdoğan bazılarının korktuğu gibi anayasal laikliği ortadan kaldırmayı değil, dini en etkin şekilde kullanmayı hedefliyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Turkish President Tayyip Erdogan leaves from the Ottoman-era Dolmabahce mosque after Friday prayers in Istanbul, Turkey April 15, 2016. REUTERS/Murad Sezer - RTX2A3RC
Oku 

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın 25 Nisan’da yaptığı şaşırtıcı çıkış Türkiye’de yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Kahraman yeni anayasanın “dindar bir anayasa” olması ve “laiklik” ilkesinin kaldırılması gerektiğini söylemişti. Bu açıklamalar, Ak Parti’nin 2002’de iktidara gelmesiyle canlanan “laiklik tartışmasını” yeniden hararetlendirdi. Protesto gösterileri düzenlendi, ana muhalefet lideri Meclis Başkanı’nın istifasını istedi. Laik kesimden pek çok yorumcu, Kahraman’ın bu açıklamalarının Ak Parti’nin “gerçek yüzü”nü ve “asıl niyetini” yansıttığını savundu. Bunlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Kahraman’ın bu açıklamaları, ancak Cumhurbaşkanı’nın kurguladığı bir planın parçası olabilirdi.

Ancak Meclis Başkanı’nın “dindar anayasa” açıklaması sonraki bir kaç gün içinde Ak Parti’nin önde gelen isimleri tarafından reddedildi. Meclis Anayasa Komisyonu’nun Ak Parti’li Başkanı Mustafa Şentop Kahraman’ın sözlerinin “partinin pozisyonunu yansıtmadığını” söyleyerek, “bizim anayasa teklifimizde laiklik var” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise şöyle dedi: “Hazırladığımız yeni anayasada da laiklik ilkesi bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer alacak”. Davutoğlu buna anayasanın “otoriter” değil “özgürlükçü” bir laiklik anlayışını benimseyeceğini de ekledi.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.