Ana içeriğe atla

Netanyahu’nun Golan resti barışa ‘öldürücü darbe’yi vurdu mu?

Başbakan Benjamin Netanyahu’nun İsrail’in Golan Tepeleri’ni asla geri vermeyeceği yönündeki açıklaması Filistinliler ve Arap ülkeleriyle herhangi bir anlaşma ihtimalini tehlikeye atıyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C front) poses with ministers prior to the weekly cabinet meeting in the Israeli occupied Golan Heights near the ceasefire line between Israel and Syria, April 17, 2016. REUTERS/Sebastian Scheiner/Pool - RTX2AB66

Sınırlar lafla değiştirilebilseydi İsrail Devleti Nil Nehri’nden Dicle ve Fırat nehirlerine kadar uzanacaktı. 17 Nisan’da Golan Tepeleri’nden seslenen Başbakan Benjamin Netanyahu “Golan eski çağlarda İsrail topraklarının ayrılmaz bir parçasıydı, modern çağda da İsrail topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır.” dedi. Peki, Golan Tepeleri’nin geçmişte ve hâlen İsrail’e ait olduğu nereden belli? Başbakan’a göre “Etrafımızdaki onlarca eski sinagog bunun kanıtıdır.” Netanyahu devamında da şöyle dedi: “Uluslararası toplum Golan’ın temelli olarak İsrail egemenliğinde kalacağını 50 yılın ardından artık nihayet kabul etmelidir.”

Ancak çok geçmeden anlaşıldığı gibi dünya eski sinagogları sınır işareti olarak kabul etmiyor ve İsrail hükümetinin başkasına ait topraklarda yaptığı siyasi amaçlı toplantılardan pek etkilenmiyor. İsrail’in en yakın dostlarından ABD ve Almanya 1981’de Golan’a tek yanlı uygulanmaya başlanan İsrail hukukunu “nihayet” tanımadıkları gibi Netanyahu’nun sözlerini dışişleri bakanlıkları aracılığıyla hemen kınayarak Golan’daki ilhak hukukunu ve buradaki yerleşimleri uluslararası hukukun ihlali olarak görmeye devam ettiklerini ortaya koydular.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.