Ana içeriğe atla

Türkiye’deki IŞİD sempatisi neden ciddiye alınmalı?

İstanbul’daki Türkiye-Yunanistan dostluk maçında Paris’teki IŞİD saldırılarında öldürülenlerin anısına düzenlenen saygı duruşunun taraftarların ıslık ve sloganlarıyla sabote edilmesi dünya için bir uyarı olmalı.
RTR48IMI.jpg

17 Kasım akşamı İstanbul’daki Başakşehir Stadı’nda Türkiye ve Yunanistan milli futbol takımları arasında yapılan özel maç öncesinde Paris’teki IŞİD saldırılarında ölenlerin anısına düzenlenmek istenen saygı duruşunun, bir grup seyirci tarafından ıslıklar, sloganlar ve Allahuekber nidalarıyla sabote edilmesi, birkaç nedenden ötürü geçiştirilmesi mümkün olmayan bir holiganizm olayıydı.

Birincisi bu protesto, Türkiye’de nüfusun bir kesiminin IŞİD’i ve terörizmini onayladığı anlamına geliyordu. İkincisi, yine bu kesimin IŞİD terörizminin kurbanlarına ve onların mensup olduğu topluluklara yönelik tedirgin edici bir yabancılaşma içinde olduğunu gösteriyordu. Bu yabancılaşma, “öteki”ni dışlayan ve sonunda kendisinin de dışlanmasına sebep veren bir kayıtsızlıktan, eyleme dönüşen radikal bir karşıtlığa kadar uzanabilirdi. Nihayet, saygı duruşunda başlayıp Yunanistan milli marşının çalınması sırasında da devam eden bu ıslık ve sloganlar, Türkiye’nin siyasi kültüründe AKP döneminde meydana gelen değişimi de işaret ediyor.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.