דילוג לתוכן העיקרי

ירושלים תחילה

אם בתהליך אוסלו דחו הצדדים את הדיון בסוגיית ירושלים מתוך כוונה להתמודד עמה בסוף, בתהליך השלום הבא יהיה זה חכם יותר לפתוח את הדיון בעיר שבפועל כבר מחולקת בין מזרח למערב.

The golden Dome of the Rock (C) in Jerusalem's old city is seen in the distance beyond a section of the controversial Israeli barrier in the West Bank city of Abu Dis, October 29 , 2014. The Dome of the Rock is situated within the Al-Aqsa compound, known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount. On the 25th anniversary of the fall of the Berlin Wall, there are still barriers separating communities around the world, from the barbed wire fence dividing the two Koreas, the fence around the Spa

מכל הסוגיות שישראל ופלסטין צריכות עדיין לפתור לקראת הסכם הקבע, אין ספק שהמכשול הקשה ביותר הוא מעמדה של ירושלים. מבחינה רגשית, זה הנושא הטעון ביותר; מבחינה פוליטית, זה הנושא המורכב ביותר. ומבחינה דתית, הסכמה בין העולם היהודי למוסלמי בסוגיית ירושלים נראית כמו ''משימה בלתי אפשרית''.

אך מבחינה פרגמטית, המצב לא צריך להיות כך. ניתוח המצב הנוכחי מגלה שירושלים היא ממילא עיר המחולקת בפועל (דה פקטו) בין מזרח למערב. רוב השכונות הערביות, כגון ג'בל מוכאבר, עיסאוויה, שועפאט וא-טור מנותקות מהעיר באמצעות מחסומים. הר הבית (אל-חרם א-שריף) מנוהל בידי הוואקף הירדני בתיאום עם המשרד לוואקף ולענייני דת ברשות הפלסטינית, ורק מוסלמים מורשים להתפלל שם. עוד יותר מזה, סוד ידוע הוא שפקידי הרשות הפלסטינית פעילים במזרח ירושלים, הן חברתית והן כלכלית.

דעת הקהל הישראלית תומכת ברובה בוויתור על השליטה בשכונות הפלסטיניות במזרח ירושלים. על פי סקר שערכה ב-27 באוקטובר מינה צמח עבור ערוץ הכנסת, 50 אחוזים תומכים בהעברת השכונות הערביות שבמזרח ירושלים לידי הרשות הפלסטינית, ורק 41 אחוזים מתנגדים לכך. ממצאים אלה הם תוצאה של ההתרחשויות על הקרקע, כלומר תולדה של סכסוך ולא של משא ומתן, אבל הן סוללות את הדרך לפתרון בסוגיית ירושלים השנויה במחלוקת; למעשה, הן יכולות לשמש בסיס לפתרון שכזה.

אם אכן יתחדש המשא ומתן בבוא היום, כל שיהיה עלינו לעשות הוא להפוך את המצב השורר בפועל - לחלוקה להלכה (דה יורה) בין שתי מדינות, ולאחר מכן לטפל בכל הסידורים העתידיים סביב העיר העתיקה והמקומות הקדושים. ירושלים תזכה להכרה בינלאומית כבירת ישראל, גם מצד כל מדינות ערב (כיום, אין אפילו ממשלה אחת שמכירה בה, גם לא ארצות הברית). ומזרח  ירושלים תזכה להכרה בינלאומית כבירת פלסטין. משרדי הממשלה של פלסטין ייבנו באחת מהשכונות הערביות שבמזרח ירושלים.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish