דילוג לתוכן העיקרי

המשבר בהר הבית: כשקרי רוצה - הוא יכול

הטיפול המוצלח של ג'ון קרי במשבר בהר הבית מוכיח שארה"ב מסוגלת – אם רק הייתה רוצה בכך – לאלץ את ישראל והפלסטינים לפתור את הסכסוך ביניהם.
Jordan's King Abdullah (R) meets with U.S. Secretary of State John Kerry (L) and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) at the Royal Palace in Amman November 13, 2014. REUTERS/Yousef Allan/Royal Palace/Handout via Reuters (JORDAN - Tags: POLITICS ROYALS) ATTENTION EDITORS - FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - RTR4E21Q
קראו 

נפתח בחדשות הטובות: מזכיר המדינה ג'ון קרי הצליח להנמיך את הלהבות בהר הבית, שאיימו להבעיר את האזור ולקומם על ישראל מאות מיליוני מוסלמים. שר החוץ של המעצמה החזקה בעולם גרר את ראש הממשלה בנימין נתניהו לארמון המלוכה בעמאן, הסתודד עם הנשיא מחמוד עבאס והטריח לקו הטלפון את נשיא מצרים עבד אל פתאח א-סיסי. כל זאת, כדי להגיע להסדר שיאפשר לגברים מוסלמים שלא זכו עדיין להגיע לגיל 50 להתפלל במקום השלישי בחשיבותו לאיסלאם. במסיבת עיתונאים שקיים ביום חמישי שעבר (13 בנובמבר) בעמאן הפליג קרי בשבחם של "כל המנהיגים, במיוחד ראש הממשלה נתניהו והנשיא עבאס שהבהירו...את שאיפתם לעצור את ההסלמה ולנוע לכוון הנכון". ואולם, השבחים מגיעים יותר מכל לקרי עצמו. למרבה החרדה והצער, היחסים בין נתניהו לעבאס מזכירים זוג בהליכי גירושין שרגשי הטינה ויצר הנקם גוברים אצלם על הדאגה לשלום הילדים ולרווחתם. ללא הסיוע של יועץ הנישואין מוושינגטון, השניים לא היו מצליחים להגיע להסכם על הסדרי תפילה בהר הבית.

חדשה טובה נוספת היא נכונותו של נתניהו לאפשר לגורמים חיצוניים להתערב, קבל עם ועולם, במחלוקת הנוגעת במקום הנחשב אצלו ל"סלע קיומנו". ראש הממשלה - שדוחה בתקיפות את הביקורת על בנייה למגורים בירושלים, בטענה שישראל היא הריבון בבירה ושמעמדה של העיר זהה לזה של תל אביב - נסע לבירה ערבית כדי לדון במשבר במתחם הזה. זאת אף זאת, בהסכימו להתיר לפלסטינים צעירים להיכנס להר הבית, נתניהו שחט במו ידיו את פרת הביטחון הקדושה ביותר שלו: ביטחונם של אזרחי ישראל. מגבלת הגיל הוטלה במקום עקב "צורכי ביטחון", והנה בין לילה עלייה של גברים פלסטינים בני 49 להר הבית אינה מסכנת את ביטחונם של היהודים. כך נקבעו בשבוע שעבר שני תקדימים חשובים ליום שבו יתקיים משא ומתן אמיתי על הסדר הקבע בין ישראל לפלסטינים; הראשון - ירושלים היא נושא למשא ומתן. השני - ביטחון הוא עניין יחסי.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.