דילוג לתוכן העיקרי

בעיניי ישראל, הארכת שיחות הגרעין היא הרע במיעוטו

יכולת ההשפעה של ישראל על יחסי המערב ואיראן פחתה מאוד, גם באמצעות איום בפעולה צבאית. נותר לה רק לסמוך על המשך הסרבנות האיראנית ועל קשיחות הקונגרס האמריקאי.
Iranian Foreign Minister Javad Zarif (L) and Abbas Araghchi, Iran's chief nuclear negotiator, stand on the balcony of Palais Coburg during a meeting between Iran and six world powers in Vienna November 22, 2014. Iran, the United States, Britain, France, Germany, Russia and China began the final round of negotiations on a nuclear deal on Tuesday. Officials close to the talks have said the two sides are unlikely to secure a final agreement and may need to extend the negotiations.      REUTERS/Leonhard Foeger

ישראל הרשמית שמרה על פרופיל נמוך יחסית לנוכח החלטת ה-P5+1 וטהרן [24 בנובמבר] להאריך את המו"מ על הסכם קבע בסוגיית תוכנית הגרעין האיראנית, אך לא הסתירה את העדפתה להארכה זו על פני חתימה על טיוטת ההסכם שנידונה בין הצדדים. "כל הזמן אמרנו שעדיף שלא יהיה הסכם מאשר הסכם רע", הגיב ראש הממשלה בנימין נתניהו. מכל מקום, בעיניי ישראל, הארכת השיחות אינה יותר מאשר הרע במיעוטו. הסכם הביניים ((JPOA, גם אם בלם בינתיים את הריצה האיראנית לגרעין, נתפס בישראל כחטא הקדמון שבין השאר התיר לאיראן להעשיר אורניום בשטחה.

על חטא זה נוספו מספר חולשות ופרצות שהמערכת הממשלתית הישראלית זיהתה בהסכם הקבע המתגבש. על רובן הצביע בפומבי השר לענייני מודיעין ואסטרטגיה, יובל שטייניץ, בראיון לישראל היום ב-21 בנובמבר. ראשית, לא נחה דעתה של ישראל מהגדרת יעד ההסכם כהרחקת איראן עד כדי שנה מיכולת פריצה לחומר בקיע לפצצה אחת. ישראל רוצה מרחק זמן גדול יותר, לדברי שטייניץ של שלוש שנים. שנית, ישראל מוטרדת מהאפשרות שההסכם יאפשר לאיראן לנהל מחקר ופיתוח של צנטריפוגות מתקדמות ולא יכסה כראוי את הפוטנציאל הגרעיני של תוכנית הטילים הבליסטיים שלה. שלישית, ההסכם והתמורות שהוא מבטיח לאיראן, בדגש על הקלת הסנקציות, לא נקשרו בהתניה ברורה לשיתוף פעולה שלה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בנוגע לפעילות החשודה כמיועדת למטרות צבאיות. השלמת הבדיקה בחשדות הפתוחים האלה, עליה הורתה החלטת מועצת הביטחון 1929, נתפסת בישראל כמהותית, על מנת להבין לאן הגיעו האיראנים בעבר ועל מה בין היתר יש לפקח בעתיד.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.