דילוג לתוכן העיקרי

הפנים המתעתעות של סעודיה

זהות האינטרסים בין ירושלים וריאד התחזקה לאחרונה, אבל ממשלת ישראל צריכה להכיר היטב את האינטרסים שמניעים את שותפתה הערבית למאבק באיראן. 
Saudi Foreign Minister Prince Saud al-Faisal speaks during a joint news conference with U.S. Secretary of State John Kerry (not pictured) in Riyadh November 4, 2013. Kerry on Monday played down any rift with Saudi Arabia, saying relations between the two countries were strategic and enduring and that both agreed negotiations were the only way to stop Syria's civil war. REUTERS/Faisal Al Nasser (SAUDI ARABIA - Tags: POLITICS) - RTX14ZTC
קראו 

אחד הדיונים המעניינים בשיח הערבי בימים אלה נוגע לזהות האינטרסים המתחזקת בין ישראל לסעודיה. בין שתי המדינות לא היו מעולם קשרים רשמיים, אבל לעתים הן מוצאות את עצמן באותה סירה. שתיהן מקורבות לוושינגטון, אך בימים אלה שוררת קרירות ביחסיהן; לשתיהן אויב משותף, איראן, ובעל ברית יקר ומעורער - מצרים; והן נלחמות, כל אחת בזירתה, באיום מצד ארגוני ג'יהאד.

האם זהות האינטרסים גם טיפסה למדרגה של שיתוף פעולה חשאי ביניהן? לחישות ברוח זו מתרוצצות כבר כמה שנים, בישראל ומחוצה לה. במלחמת לבנון השנייה פורסמו בעיתונות הזרה ידיעות ולפיהן תיאמו הסעודים עם ישראל נחיתה של מטוסי סיוע הומניטרי בשדה התעופה של ביירות, שהיה חשוף להתקפות ישראליות. לאחר ההתנקשות בבכיר החיזבאללה עימאד מורנייה בדמשק, בפברואר 2008, טענו עיתונים המזוהים עם התנועה כי מדינה ערבית סייעה לישראל להוציא לפועל את הרצח. לסעודיה, תומכת נלהבת של המאבק הפלסטיני לעצמאות, יש סיבות טובות להכחיש מגעים עם ישראל, אבל סיבות טובות עוד יותר לכונן אותם.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.