דילוג לתוכן העיקרי

האם ארה"ב ואיראן יכולות לשמר את הקשרים גם אחרי עידן אובמה?

 אחרי שלוש שנים של מגעים דיפלומטיים תכופים ומאומצים בין שתי המדינות בשיחות הגרעין המוצלחות עם איראן, האם ארה"ב וטהרן יכולות לשמר את הערוצים הדיפלומטיים שנוצרו ביניהן גם לאחר שהנשיא ברק אובמה יסיים את תפקידו וג'ון קרי כבר לא יהיה מזכיר המדינה?
RTX22RFL.jpg

וושינגטון. בשעה שמזכיר המדינה ג'ון קרי טס בחזרה מסעודיה לניו יורק לקראת הפגישה השנייה שלו השבוע עם שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, ב-22 באפריל, כמה מבכירי הממשל בארה"ב ומומחים חיצוניים תוהים כיצד ניתן לשמר את הערוצים הדיפלומטיים הפעילים שנפתחו עם איראן בשנים האחרונות בין ממשל אובמה למשטרו של רוחאני, לאחר חילופי הממשל בארה"ב.

הערוצים שנפתחו בין ארה"ב לאיראן בשלוש השנים האחרונות, תוך כדי משא ומתן מאומץ שהגיע לשיאו בינואר עם יישומו של הסכם גרעין היסטורי עם איראן, או בשמו הרשמי תוכנית הפעולה המשותפת והמקיפה (JCPOA), כללו מגעים חסרי תקדים ומפגשים של אחד על אחד, בעיקר בין קרי לזריף ובין סגניהם הבכירים, אך גם בין שרי קבינט אחרים - שר האנרגיה האמריקאי, ארנסט מוניז, נפגש לא אחת עם ראש הארגון לאנרגיה אטומית, עלי אכבר סאלחי. בשבוע שעבר התקיימה גם פגישה ראשונה בין מזכיר האוצר האמריקאי, ג'ק ליו, לבין נגיד הבנק המרכזי של איראן, וליוללה סייף, והיו עוד אינספור מגעים בין מומחים ובין דיפלומטים בדרגי ביניים. למעשה, בשעה שקרי וזריף ייפגשו בניו יורק, בשולי החתימה באו"ם על ההסכם שהושג בוועידת האקלים של פאריז, ייפגשו בווינה תת-מזכיר המדינה הטרי, טום שנון, והשגריר האמון על יישום הסכם הגרעין, סטיבן מאל, עם סגן שר החוץ האיראני, עבאס אראגצ'י, ובכירים נוספים מהוועדה המשותפת בת שמונה החברים שהוקמה כדי לפקח על יישומו של הסכם הגרעין עם איראן.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.