דילוג לתוכן העיקרי

מבקשי המקלט שכלואים ב״חולות״ מחכים לחג החירות שלהם

זו השנה השלישית שבה התקיים סדר פסח לפליטים מול מתקן ״חולות״ בנגב, שבו כלואים 3,300 מבקשי מקלט. ״ברחנו לכאן לבקש הגנה והנה אנחנו כלואים ומגורשים. מתי יגיע חג הפסח שלנו, חג החופש שלנו?״, אומר עומר עיסא, מבקש מקלט מדרפור.
2.jpg
קראו 

בסדר הפסח לפליטים מחוץ למתקן הכליאה ״חולות״ בנגב, אחד המשתתפים עצר לרגע את הטקס וביקש לדבר. ״ישראל עברה טרגדיות״, אמר איילי ארגאי, בן 22, מול מאות מבקשי מקלט כלואים, ישראלים ועובדי ארגוני זכויות אדם, ״בעבדות המצרים ותחת השלטון הנאצי. דווקא ישראל הייתה אמורה להבין מה עובר עלינו״, הוסיף ארגאי. מ-2007 מתקיים בישראל מדי שנה סדר סמלי לפליטים בחג הפסח, חג החירות היהודי. בשלוש השנים האחרונות הוא נערך מחוץ לחומות ״חולות״, שם עצורים כ-3,300 מבקשי מקלט מאריתריאה ומסודאן ללא משפט ובתת-תנאים.

ארגאי הוא דוגמה לטיפול המעוות של מדינת ישראל באפריקאים שהגיעו אליה. הוא סיפר שהגיע לישראל בגיל 13 ביחד עם הוריו, אחיו ואחיותיו. הוא חי בארץ כמעט עשר שנים, שבהן סיים בגרות בבית ספר תיכון והחל ללמוד במכללה האקדמית ספיר. לפני חצי שנה נעצר ונשלח לחולות. ״העם היהודי קיבל את החירות שלו, פעמיים״, הוא אמר אחרי הטקס, ״אבל לא מבין את המצב של האנשים המסכנים שנמצאים פה״. ארגאי מגדיר את עצמו ישראלי ומכיר היטב את ההיסטוריה המקומית. ״הישראלים עם גזען״, הוא אומר בישירות, ״הייתם גזענים כלפי המזרחים וכלפי האתיופים, ואתם גזענים כלפינו״. ניכר שהכלואים למדו היטב את מאפייני חג הפסח: השאיפה לחירות, ההשוואה לשואה והמצווה לזכור ולספר לדור הבא על הדיכוי.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.