דילוג לתוכן העיקרי

הקשר הצרפתי: בין ההסכם עם איראן למדינה פלסטינית

בפאריס כורכים יחדיו את הסכם המסגרת מול איראן ואת ההחלטה לקראת כינונה של מדינת פלסטין, בעיקר בשל הצורך לתאם מדיניות מול בנות בריתה באזור - מצרים, ירדן וסעודיה.
French Foreign Minister Laurent Fabius (C) walks with others during a break in a meeting with world representatives seeking to pin down a nuclear deal with Iran at the Beau Rivage Palace Hotel in Lausanne March 31, 2015. The United States said it was prepared to work past a midnight deadline into Wednesday if progress was being made towards clinching a preliminary nuclear deal between Iran and global powers. REUTERS/Brendan Smialowski/Pool - RTR4VN93

על לוח השחמט של שיחות הגרעין עם איראן בלוזאן, התגלתה צרפת במפתיע כשחקנית עצמאית. בהשוואה לשאר המעצמות שישבו סביב השולחן, אימץ שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס, את העמדות הנוקשות ביותר בסוגיות כמו לוח הזמנים להסרת הסנקציות, טיבו של הפיקוח וקיצוץ יכולתה של איראן להמשיך במחקר ובפיתוח גרעיני. לצרפת יצא אמנם מוניטין כצד פייסני במשאים ומתנים מעין אלה, אך דווקא הפעם היא התגלתה כמדינה הקשוחה ביותר בפורום המדינות P5+1 וכשחקנית האירופאית הבולטת ביותר בגוש הנושאות והנותנות.

בכיר במשרד החוץ הצרפתי סיפר לאל-מוניטור כי המדיניות הזו, שאימצו הנשיא הולנד ושר החוץ פביוס, עולה בקנה אחד עם העמדה האסטרטגית של צרפת באשר לעתידו של המזרח התיכון, הנמצא כעת בתקופת מעבר. האסטרטגיה של העדפת משטרים רודניים על פני ארגונים לאומניים או ארגוני טרור הומחשה כבר בעבר, כמו למשל בתמיכה הצרפתית במאבקו של הנשיא המצרי א-סיסי, נגד האחים המוסלמים. על אותו משקל, מצדדת צרפת גם במשטרים הסוניים הפרגמטיים בסעודיה ובירדן. לדברי אותו בכיר, לזה אפשר להוסיף גם את האינטרסים הכלכליים של צרפת בסעודיה, הכוללים מימון סעודי מסיבי של עסקות נשק בין צרפת ללבנון.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.