رفتن به محتوای اصلی

آیا ایران و روسیه برای حل مناقشه قره‌باغ همکاری می‌کنند؟

درگیری‌های جدید میان آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقهٔ مورد اختلاف ناگورنو-قره‌باغ به ایران فرصت داده تا خود را با عنوان یک بازیگر مسئولیت‌پذیر و جویای صلح به همسایگان شمالی‌اش بنمایاند.
An ethnic Armenian soldier stands next to a cannon at artillery positions near the Nagorno-Karabakh's town of Martuni, April 7, 2016. REUTERS/Staff - RTSDZLE
خواندن در 

تهران، ایران - بیش از دو دهه از فروپاشی اتحاد شوروری و پایان استیلای مسکو بر بخش پهناوری از گسترهٔ قفقاز و آسیای میانه می‌گذرد. یک میراث تلخِ دوران شوروی که هنوز در این مناطق دیده می‌شود، شرایط موسوم به «منازعات منجمد» است که هرازگاه می‌توانند به دلایل گوناگون، از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل شوند. طی دو هفتهٔ گذشته، موج جدید درگیری میان آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقهٔ ناگورنو-قره‌باغ نشان داد که این میراث دست‌کم در جنوب قفقاز پتانسیل جدی برای ایجاد بی‌ثباتی دارد.

با وجود این‌که درگیری میان نیروهای ارمنی و آذربایجانی که از دوم آوریل شروع شده بود، سه روز بعد با اجرای آتشبس به طور موقت پایان یافت، مرگ چندین سرباز و غیرنظامی از هر دو طرف باعث بروز نگرانی‌های جدی میان کشورهای همسایه و قدرت‌های محلی و بین‌المللی شده است. پس از بروز درگیری‌ها، ایران -که به دلیل ملاحظات متعدد امنیتی و اقتصادی همواره نگران ثبات مناطق شمالی مرزهایش است- از دو طرف خواست تا خویشتن‌داری به خرج دهند و از دامن‌زدن به تنش‌ها پرهیز کنند. این کشور همچنین خواستار حل مسئله از راه‌های سیاسی شد. هم‌زمان تهران اعلام کرد که آمادگی دارد تا در جهت پایان دادن به مناقشهٔ ناگورنو-قره‌باغ میانجی‌گری کند.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.